Lidmaatschap

Turkije: positieve stap Zweden en Finland rond NAVO-toetreding

25 mei 2022 22:01 Aangepast: 25 mei 2022 22:09
In Ankara overlegde Turkije vandaag met de Finse delegatie. Beeld © AFP

In het conflict van NAVO-lid Turkije met Zweden en Finland over hun toetreding tot het bondgenootschap, wordt een eerste lichtpuntje gemeld. De Turkse regering in Ankara ziet een positieve houding van de twee landen als het gaat om de opheffing van een wapenexportverbod tegen Turkije.

Een Turkse woordvoerder sprak over een 'aangename ontwikkeling' na gesprekken met Zweedse en Finse delegaties in de Turkse hoofdstad. Voordat Turkije zijn verzet tegen het lidmaatschap van Finland en Zweden opgeeft, moeten de twee landen eerst iets doen aan het terrorisme waar Turkije zich bezorgd over maakt.

Terreurbeweging PKK

Zweden en Finland hadden de wapenexport naar Turkije verboden na het Turkse offensief in 2019 in Syrië tegen de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Voor Ankara is die hetzelfde als de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, die als terreurgroep wordt beschouwd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkije wil NAVO-toetreding Zweden en Finland blokkeren

Turkije verraste vorige week de NAVO-bondgenoten door bezwaar te maken tegen toetreding van de twee Noord-Europese landen. Ankara zei dat in Finland en Zweden mensen wonen die banden hebben met de PKK, maar ook aanhangers van Fethullah Gülen, die door Turkije wordt beschuldigd van een poging tot staatsgreep in 2016.

Alle dertig NAVO-staten moeten hun goedkeuring geven voordat een nieuw lid kan toetreden tot de alliantie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore