Geen crimineel verleden

Schutter Texas kondigde bloedbad aan via Facebook

25 mei 2022 20:33 Aangepast: 28 mei 2022 07:56
Een agent neemt bloemen om ze neer te leggen bij de school Beeld © ANP

Salvador Ramos, de schutter die gisteravond een bloedbad aanrichtte in een school in Uvalde in Texas, kondigde zijn daad een kwartier van tevoren aan via Facebook. "I'm going to shoot an elementary school", schreef hij ('Ik ga een basisschool beschieten').

Dat heeft gouverneur Greg Abbott van Texas bekendgemaakt in een persconferentie.  

Zwaarbewapend

Zo'n 15 minuten nadat het bericht was verschenen, betrad hij zwaarbewapend en in kogelvrij vest de basisschool, waar hij 19 kinderen en twee leerkrachten doodschoot. 

Het was niet het enige bericht dat hij gisteren via Facebook verstuurde:  

Volgens een woordvoerder van Meta, het moederbedrijf van Facebook, zouden het geen openbare berichten zijn geweest, maar privéberichten. Het is niet bekendgemaakt naar wie hij die dan gestuurd zou hebben. 

Voordat hij naar de school trok, had hij eerst zijn oma, bij wie hij woonde, neergeschoten. Zij overleefde het, maar ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Wel was zij nog in staat de politie te bellen. 

Geen crimineel verleden

De berichten op Facebook waren de enige waarschuwing vooraf, zei de gouverneur. Ramos had geen crimineel verleden en was ook niet eerder behandeld voor eventuele mentale gezondheidsproblemen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanhoop en doodsangst: zo voltrok zich het drama in Texaanse school

De persconferentie van Abbott kende trouwens een opvallende onderbreking. Prominent politicus Beto O'Rourke, die drie jaar geleden nog streed om de Democratische presidentsnominatie, onderbrak de Texaanse gouverneur: 

De prominente Democraat Beto O'Rourke heeft woedend een persconferentie verstoord over het bloedbad op een school in Texas. O'Rourke beschuldigde de Republikeinse gouverneur Abbott ervan niets te doen aan de wapenwetten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore