Bloedbad na bloedbad

Schietpartijen op Amerikaanse scholen en universiteiten: een bizarre tijdlijn

25 mei 2022 16:51
De twee schutters van het Columbine-drama in 1999 op beveiligingsbeelden. Beeld © Getty

De lijst van schietpartijen op Amerikaanse scholen en universiteiten is lang en telt veel slachtoffers. Dit zijn de dodelijkste aanslagen van de afgelopen decennia in de VS, waar zich gisteren op een basisschool in Texas opnieuw een drama voltrok.

1999: Columbine High School

Ook vóór de eeuwwisseling waren er schietpartijen op Amerikaanse scholen. Eentje die een hele generatie zich nog goed herinnert, is het bloedbad op Columbine High School, een middelbare school in Colorado. Daar schieten Eric Harris en Dylan Klebold, twee tieners van 17 en 18 jaar om onduidelijke redenen twaalf medeleerlingen en een leraar dood, voordat ze ook zichzelf om het leven brengen. Nog eens 21 anderen worden geraakt door kogels. 

Het had allemaal nog erger kunnen aflopen: de twee hebben zelfgemaakte bommen geplaatst in de school die niet tot ontploffing komen. Het is op dat moment de dodelijkste schietpartij op een Amerikaanse school sinds de jaren 60 en zal de opmaat blijken naar nog eens tientallen schietpartijen. Dit wordt in Amerika ook wel het 'Columbine-effect' genoemd: het bloedbad wordt breed uitgemeten en heeft mogelijk ook volgende schutters tot hun daden gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloedbad op basisschool Texas: 'Er zijn meer wapens dan mensen in de VS'

2005: Red Lake

De 16-jarige scholier Jeff Weise schiet op een middelbare school in de noordelijke staat Minnesota vijf leerlingen, een ongewapende beveiliger en ook een docent dood. In de ochtend voorafgaand aan de moordpartij moesten ook zijn opa en diens vriendin het ontgelden. De jongen, die naar verluidt veel gepest werd, pleegt na zijn daad zelfmoord, waardoor in totaal tien mensen die dag omkomen. 

2007: Virginia Tech 

Een nieuw dieptepunt volgt twee jaar later op de campus van de Amerikaanse universiteit Virginia Tech. Daar schiet de 23-jarige Koreaans-Amerikaanse student (en psychiatrisch patiënt) Seung-Hui Cho in totaal 32 mensen en dan zichzelf dood. Opvallend: de universiteit krijgt later een boete opgelegd vanwege nalatigheid omdat die volgens de autoriteiten eerder alarm had moeten slaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse school wordt ontworpen om schutters geen kans te geven

2012: Sandy Hook Elementary School 

Het is half december als de 20-jarige Adam Lanza zijn oude basisschool in Newtown in de staat Connecticut binnenvalt. Daar brengt hij met een halfautomatisch vuurwapen twintig kinderen om het leven, allemaal in de leeftijd van zes of zeven jaar oud. Voordat Lanza zichzelf doodt, worden ook zes stafleden doodgeschoten, wat het aantal slachtoffers op 27 brengt. Het motief van Lanza wordt nooit achterhaald, maar volgens nabestaanden was hij geïnspireerd door reclames van wapenfabrikant Remington, die nadien voor tientallen miljoenen schikt met familieleden. Naar aanleiding van het bloedbad wil president Obama de wapenwetgeving op de schop gooien, maar dat lukt uiteindelijk niet. 

2015: Umpqua Community College

Het is donderdagochtend even na half elf als de 26-jarige student Chris Harper-Mercer een waarschuwingsschot lost in de hal van het Umpqua Community College in de westelijke staat Oregon. Binnen dwingt hij medestudenten zich in het midden van het klaslokaal te verzamelen, vraagt hen of ze christen zijn en opent vervolgens het vuur. Acht studenten en een docent komen om. De dader, die dertien wapens bij zich heeft, schiet na een vuurgevecht met de politie ook zichzelf dood. 

Bekijk ook: Biden over schietpartij Texas: 'Tijd om pijn om te zetten in actie'

Biden roept in een toespraak op tot actie en strengere wapenwetten.

2018: Marjory Stoneman Douglas High School

In het stadje Parkland in het zuiden van Florida schiet de dan 19-jarige Nikolas Cruz binnen zeven minuten in vijf klaslokalen zeventien mensen dood, onder wie veertien scholieren. Nog eens zeventien mensen raken gewond bij de schietpartij. In tegenstelling tot veel van zijn voorgangers laat Cruz - een voormalige probleemleerling van de school - zich zonder verzet inrekenen door de politie. Dit nadat hij eerst wat drinken bestelt bij een Subway en vervolgens een filiaal van McDonald's binnenloopt. De 18-jarige Emma Gonzalez, een student die de schietpartij overleeft, roept enkele dagen later in een emotionele toespraak op tot actie. Later houden jongeren op vele plekken een mars voor striktere wapenwetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minutenlange stilte tijdens toespraak overlevende Emma

2018: Santa Fe High School

Een maand na 'Parkland' gaat het opnieuw mis. Dit keer is het een 17-jarige jongen die een bloedbad aanricht op de Santa Fe High School in Texas. Acht leerlingen en twee docenten komen om het leven. Achteraf blijkt dat de dader, leerling Dimitrios Pagourtzis, meerdere medeleerlingen die hij aardig vond in leven heeft gelaten zodat ze 'zijn verhaal konden vertellen'. Pagourtzis zou de tien moorden hebben gepleegd nadat hij was afgewezen door een van de slachtoffers, al is een duidelijk motief nooit helemaal achterhaald. 

2022: Robb Elementary School

Twee dagen voor het begin van de schoolvakantie rijdt de 18-jarige Salvador Ramos met een grijze Ford-truck een greppel in bij een basisschool in de Texaanse plaats Uvalde. De tiener stormt iets na half twaalf het schoolgebouw binnen en schiet daar in een klaslokaal 21 mensen dood. Opnieuw laait de discussie over wapenwetgeving in de VS op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Wanhoop en doodsangst: zo voltrok zich het drama in Texaanse school

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore