16 feestjes in lockdown

Johnson neemt 'volledige verantwoordelijkheid' na kritisch rapport partygate

25 mei 2022 16:17 Aangepast: 25 mei 2022 16:21
Demonstranten eisen bij het Britse parlement het aftreden van Johnson. Beeld © Getty

De Britse premier Boris Johnson zegt 'volledige verantwoordelijkheid' te nemen voor zijn betrokkenheid bij de illegale lockdownfeestjes die plaatsvonden in zijn ambtswoning. Hij reageerde daarmee op het vandaag uitgekomen, kritische rapport van topambtenaar Sue Gray, die zestien illegale overheidsfeestjes tussen mei 2020 en november 2021 onder de loep heeft genomen.

Bij de feestjes werd buitensporig veel gedronken en tot ver na middernacht gefeest, concludeerde Gray onder meer. Medewerkers die bezwaar hadden tegen de feesten in coronatijd, durfden dat niet altijd aan te kaarten.

Gray stelt dat topfunctionarissen rond Johnson, maar ook de politieke leiding als geheel, verantwoordelijk zijn voor 'partygate'. "Het publiek heeft het recht om op dit soort plaatsen de allerhoogste gedragsnormen te verwachten en het is duidelijk dat wat er is gebeurd hier niet aan voldoet", schrijft ze onder meer.

'Volledige verantwoordelijkheid'

"Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor alles wat onder mijn toezicht is gebeurd", zei Johnson zojuist als reactie op het rapport in het Britse parlement. De oppositie eist al langer dat de premier opstapt vanwege het schandaal, maar daar lijkt Johnson zich weinig van aan te trekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Foto's van feestende Johnson tijdens lockdown opgedoken

Johnson kreeg eerder het verwijt dat hij loog door te zeggen dat hij niet wist dat er coronaregels werden overtreden op de illegale feestjes. Dat wordt nu onderzocht door een parlementscomité. Critici hopen met de ophef rond partygate een vertrouwensstemming te forceren vanuit de Conservatieve Partij van Johnson, maar daar lijkt vooralsnog onvoldoende steun voor. 

Opnieuw ophef

Eerder deze week ontstond opnieuw ophef rond Johnson toen in Britse media beelden opdoken waarop te zien is dat hij in november 2020 in zijn ambtswoning het glas hief met collega's. Ook in het rapport van Gray zijn dergelijke foto's te zien. 

Na eerder politieonderzoek kreeg Johnson al een boete voor een verjaardagsfeestje dat hij bijwoonde in juni 2020, toen in Engeland strenge coronamaatregelen van kracht waren. Ook minister Rishi Sunak (Financiën) kreeg daar een boete voor.

Bekijk ook: Johnson (een beetje) door het stof om overtreden lockdownregels

In januari bood Johnson zijn excuses al aan voor één van de feestelijke bijeenkomsten in de tuin van Downing Street 10.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore