Ga naar de inhoud
Reconstructie

CNN: Israëlische militairen schoten gericht op Al Jazeera-journalist

Shireen Abu Akleh

Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh kwam vermoedelijk om het leven door gerichte kogels van het Israëlische leger. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN, die onder meer videobeelden onder de loep nam en ooggetuigen hoorde voor een reconstructie.

Abu Akleh (51) kwam om het leven toen ze eerder deze maand verslag deed van een inval door het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever.

In een eerste onderzoek van de Israëlische politie staat dat niet is te achterhalen wie de kogel heeft afgevuurd die Abu Akleh fataal werd. Internationaal klinkt de roep om een uitgebreid onafhankelijk onderzoek, de dood van Abu Akleh zorgde wereldwijd voor veel ophef. Haar afscheid werd dan ook massaal bezocht, zoals te zien is op deze beelden:

Mensenmassa neemt afscheid van doodgeschoten Al Jazeera-journalist

00:58
Abu Akleh werd tijdens haar werk doodgeschoten op de Westelijke Jordaanoever. Hoe

Volgens de Israëlische politie was de kogel afkomstig van een Palestijnse schutter of betrof het een verdwaalde kogel van een Israëlische scherpschutter. Het Palestijnse Openbaar Ministerie zei later dat uit de eerste resultaten van een onderzoek blijkt dat Israëlische militairen Abu Akleh hebben gedood.

Al
Lees ook:
Al Jazeera-journaliste doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever

CNN reconstrueerde dat Abu Akleh vanaf een afstand van zo'n tweehonderd meter doodgeschoten moet zijn. Een Israëlisch militair voertuig bevond zich op dat moment op die afstand. Palestijnse militanten waren volgens de zender te ver weg om haar te beschieten.

Opvallend blauw beschermingsvest 

De Palestijns-Amerikaanse journaliste stond met een groep verslaggevers bij de ingang van een vluchtelingenkamp en had een opvallend blauw beschermingsvest aan waarop stond dat ze van de media was. Ooggetuigen zeggen tegen CNN dat er bewust op de groep journalisten geschoten werd door de Israëlische militairen.