21 doden

Wanhoop en doodsangst: zo voltrok zich het drama in Texaanse school

25 mei 2022 11:32 Aangepast: 28 mei 2022 07:56
Beeld © Mikala Compton-USA TODAY NETWORK

Ze hoefden nog maar twee dagen naar school, de kinderen van de Robb Elementary School in Uvalde, een plaats met ruim 16.000 inwoners in het westen van Texas. Terwijl de kinderen ongetwijfeld uitkeken naar de vakantie, stormde gisterochtend iets na half twaalf een 18-jarige man de school binnen en schoot daar 21 mensen dood. Wat heeft er zich precies in de school afgespeeld?

Ooggetuigen hebben aan verschillende Amerikaanse media verteld over de afgrijselijke gebeurtenis.

De schietpartij begon om 11.32 uur in de vierde klas, in Nederland te vergelijken met groep 6. De schutter: een man genaamd Salvador Ramos. Veel over hem is nog niet bekend.

Wel dat hij enkele dagen geleden 18 jaar was geworden en dat hij direct na zijn verjaardag naar de winkel zou zijn gegaan om wapens te kopen. Volgens CNN zou hij drie dagen geleden op Instagram een foto hebben geplaatst van een semiautomatisch geweer, mogelijk een AR-15.

Voordat hij het bloedbad in de school aanrichtte, zou hij zijn grootmoeder hebben neergeschoten.

Op videobeelden zou het moment te zien zijn dat de schutter de school binnenstormt. Op videobeelden zou het moment te zien zijn dat de schutter de school binnenstormt.

Reed in een greppel

De aankomst van de schutter bij de school was opvallend. Volgens getuigen zou de man met een grijze Ford-truck een greppel bij de school in zijn gereden, waardoor aanvankelijk bij omstanders het vermoeden bestond dat hij een ongelukje had gehad. Toen ze hem naderden, denkend dat hij hulp nodig had, begon hij te schieten.

Op sociale media gaat een video rond waarop te zien is hoe een in het zwart gekleed persoon naar een zijdeur van de school rent. In zijn hand iets dat op een geweer lijkt.

Een van de getuigen is de 26-jarige Derek Sotelo. Tijdens zijn lunch hoorde hij opeens zes geweerschoten, vertelt hij aan de Washington Post. Toen hij om de hoek keek, zag en hoorde hij enkele vrouwen in een nabijgelegen uitvaartcentrum schreeuwen: "Hij schiet! Hij schiet!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie was Salvador Ramos, de 18-jarige schutter uit Uvalde?

De schutter sloot zichzelf 45 minuten op in de school, terwijl angstige ouders zich buiten verzamelden. Ondertussen moesten kinderen vluchten voor hun leven. Ze kropen door ramen en verstopten zich in een nabijgelegen uitvaartcentrum om te ontsnappen.

Sms van de leraar

Ook de 10-jarige zoon van Tamica Martinez wist zichzelf te redden door uit een raam te kruipen. Hij hoorde geweerschoten komen uit het klaslokaal van de vierde klas. Tijdens zijn vlucht zag hij twee kinderen neergeschoten worden. 

Martinez haastte zich naar de school toen ze hoorde van de schietpartij, maar ontdekte pas twee uur later dat hij veilig was, toen ze een sms ontving van de leraar van haar zoon. Haar zoon heeft het gered, maar 19 kinderen niet. "Voor hetzelfde geld was het mijn zoon die was neergeschoten", realiseert ze zich.

Ondertussen zaten verschillende leraren en kinderen opgesloten. Af en toe lukte het een scholier om te ontsnappen. Getuige Soleta zag een klein meisje in een T-shirt, bedekt met bloed, snikkend en gewond, de school uitkomen terwijl toekijkende ouders schreeuwden. "Het was een vreselijk gezicht."

 
Mensen wachten op nieuws over een vermist familielid. Mensen wachten op nieuws over een vermist familielid.

De 9-jarige kleindochter van Marcela Cabralez was aan het lunchen met klasgenoten toen ze geluiden van buiten hoorde komen, waaronder schoten en brekend glas. Leraren maanden de kinderen zich achter een gordijn te verstoppen, wanhopig proberend om geen geluid te maken. Cabralez' kleinzoon verstopte zich in de toiletruimte.

De schutter barricadeerde zichzelf in de school en wisselde geweerschoten uit met agenten toen ze het gebouw binnengingen. Een agent van de Amerikaanse grenspolitie raakte gewond. Uiteindelijk wist de politie de 18-jarige uit te schakelen.

Leerlingen die het hadden gered, werden naar een gemeentelijk centrum gebracht op zo'n anderhalve kilometer van de school. Voor sommige ouders was het de plek waar ze herenigd werden met hun kinderen. Voor anderen was het de plek waar ze geconfronteerd werden met een onomkeerbaar verlies, schrijft de Washington Post. Sommigen ouders vertelden CNN dat ze DNA-monsters moesten geven om de autoriteiten te helpen bij het identificeren van hun kinderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bloedbad op basisschool Texas: 'Er zijn meer wapens dan mensen in de VS'

Een emotionele president Biden sprak gisteravond vanuit het Witte Huis de natie toe. Hij drong er bij wetgevers op aan strengere beperkingen op wapens na te streven. De president wil dat al jaren, maar zijn plannen worden geblokkeerd door Republikeinen en enkele Democraten. "Waarom zijn we bereid om met dit bloedbad te leven?", vroeg hij. "Waarom laten we dit steeds gebeuren? Waar is in godsnaam onze ruggengraat?"

Biden merkte op dat massale schietpartijen in de Verenigde Staten bijna normaal zijn geworden, in tegenstelling tot in andere landen. "Het is tijd om deze pijn om te zetten in actie", smeekte Biden en sloot af met een gebed voor de ouders van de slachtoffers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore