Ga naar de inhoud
Obsessie voor wapens

Wie was Salvador Ramos, de 18-jarige schutter uit Uvalde?

De schutter is geïdentificeerd als Salvador Ramos Beeld © ANP

De man die op een basisschool in het Amerikaanse Texas negentien kinderen en twee leraren doodschoot, is de 18-jarige Salvador Ramos. Hij werd ter plekke doodgeschoten door de politie. Wat weten we over hem?

Salvador Ramos reed woensdag met zijn pick-uptruck naar de school in de plaats Ulvade, een plaats in het zuidwesten van Texas, nabij de grens met Mexico. Volgens sergeant Erick Estrada van het Texaanse departement van Openbare Veiligheid crashte hij zijn auto langs de weg en ging naar binnen, gewapend met een geweer en een pistool. Ook droeg hij een kogelwerend vest.

In de school schoot hij 21 mensen dood. Er raakten ook meerdere mensen gewond.

Grootmoeder neergeschoten

Vlak voor de schietpartij werd in Ulvade een 66-jarige vrouw neergeschoten in haar appartement. Het zou gaan om de grootmoeder van de schutter. Sergeant Estrada zegt tegen CNN dat ze in kritische toestand in het ziekenhuis ligt.

Man
Lees ook:
Man richt bloedbad aan op Texaanse basisschool: 19 kinderen en twee leraren doodgeschoten

Zelf zou Ramos ook in Uvalde gewoond hebben, bij zijn moeder en soms bij zijn oma - die lesgaf op een andere lokale basisschool. Hij werkte vijf dagen in de week bij restaurant Wendy's. Zijn manager vertelt in een interview met CNN dat hij een 'stil type was', dat erg op zichzelf was. "Hij werkte gewoon en kreeg betaald."

'Gepest'

Eerder ging Ramos naar Uvalde High School, de lokale middelbare school. Oude schoolvriend Santos Valdez Jr. vertelt aan The Washington Post dat Ramos en hij vrienden waren tot het gedrag van Ramos 'op verontrustende manieren veranderde'.

Hij sneed volgens Valdez zijn eigen gezicht open, droeg enkel nog zwarte kleren en begon een jaar geleden foto's van automatische wapens op social media te plaatsen die op zijn wensenlijst zouden staan.

Bloedbad
Lees ook:
Bloedbad op basisschool Texas: 'Er zijn meer wapens dan mensen in de VS'

De krant spreekt ook bekenden die Ramos 'eenzaam' noemen en zeggen dat hij gepest werd omdat hij een spraakgebrek had. Hij zou een lastige thuissituatie gehad hebben.

Foto's van wapens

Op een Instagramaccount dat mogelijk van de schutter was, zou hij enkele dagen voor het bloedbad nog foto's van wapens gedeeld hebben. Meerdere klasgenoten hebben bevestigd dat het account inderdaad van Ramos was. Het account is inmiddels offline gehaald.

Motief onbekend

Ramos werd zelf ook doodgeschoten. Volgens de autoriteiten handelde hij alleen. Zijn motief is nog onbekend.