Finale Conference League

Supporters slaags met politie in Tirana, 12 Nederlanders opgepakt

25 mei 2022 04:56
Onrust in Tirana aan de vooravond van de finale. Beeld © AP

In de Albanese hoofdstad Tirana zijn voetbalsupporters op de avond voor de finale van de Conference League tussen Feyenoord en AS Roma slaags geraakt met de politie. De Albanese autoriteiten melden dat zestig fans gisteren zijn gearresteerd, onder wie twaalf Nederlanders.

De rest van de supporters was Italiaans. Tien agenten raakten gewond en een politiewagen raakte beschadigd. Er zijn meerdere incidenten geweest tussen Nederlandse supporters en de politie, die ook traangas heeft ingezet.

Stenen en flessen

Agenten wilden volgens de politie onder meer voorkomen dat een Nederlandse groep de confrontatie zocht met Italiaanse fans. Zij werden bekogeld met onder meer stenen en flessen. Daarna raakte de politie ook slaags met een groep Roma-fans.

Volgens Albanian Daily News en Italiaanse media waren zeker tweehonderd Feyenoorders betrokken bij een gevecht met de politie. Dat was in de buurt van het Air Albania-stadion, waar Feyenoord vanavond tegen AS Roma speelt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feyenoorders opgelet: dit moet je weten voor je naar Tirana reist

Albanian Daily News meldt daarnaast op basis van de politie dat meerdere Nederlandse voetbalfans die dronken waren ruzie hebben gehad met een 45-jarige Albanees. Dat gebeurde bij een café. De man moest met verwondingen naar het ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar.

Man op de grond

Op een foto die de nieuwssite erbij heeft geplaatst is een persoon te zien die op een terras op de grond ligt, met naast hem omgevallen stoelen en tafels. Volgens het Albanese medium zijn hiervoor acht Nederlanders aangehouden, maar het Italiaanse persbureau ANSA meldt dat ze alleen staande zijn gehouden.

Ook op sociale media worden beelden gedeeld van opstootjes tussen voetbalfans en de politie, al is de echtheid van de beelden niet geverifieerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feyenoord wil lange Europese reis met hoofdprijs voltooien

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, zelf in Tirana aanwezig, meldde eerder op de avond op NPO Radio 1 al dat er zo'n zeven aanhoudingen in de Albanese hoofdstad zijn verricht. "Mogelijk om geweldpleging. Dat moeten we nog even precies uitzoeken." Hij noemde de arrestaties 'onvermijdelijk', gezien het alcoholgebruik door de fans.

Volgens de autoriteiten zullen naar schatting 50.000 mensen, onder wie tussen de 15.000 en 20.000 Nederlanders, voor de wedstrijd afreizen naar Tirana.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tirana kleurt rood-wit en klinkt nu al Rotterdams: 'Kèn je dat niet horen dan!'

Albanese prins niet blij met Feyenoord in Tirana

De kroonprins van Albanië liet gisteravond op Twitter weten dat fans van Feyenoord voor chaos zorgden in Tirana. Leka II uitte in de tweet zijn zorgen over wat er na de wedstrijd van de Rotterdammers woensdag tegen AS Roma zal gebeuren.

In een toelichting laat Leka aan het ANP weten dat de combinatie van bier en groepsdruk een effect had op jonge supporters. "De meeste hebben vast gewoon een leuke tijd, maar er zijn wel Albanese politieagenten afgevoerd naar het ziekenhuis", zei hij daarbij. "Dit is nieuw voor Albanië. Wij hebben alleen onstuimige menigten bij politieke demonstraties. Voetbal is hier normaal gesproken een familieaangelegenheid."

Bekijk ook: Rotterdams feestje in Tirana: Feyenoord-fans maken zich op voor finale

De vele Feyenoord-supporters in Tirana zijn klaar voor de finale tegen AS Roma.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore