Smokkelen IS-soldaten

Irakees vast voor beraden aanslag op oud-president Bush

25 mei 2022 02:04 Aangepast: 25 mei 2022 05:01
George W. Bush. Beeld © Getty Images

Een Irakese man is opgepakt in de Verenigde Staten voor hulp bij het plannen van een aanslag op de voormalige Amerikaanse president George W. Bush. De man zou enkele IS-soldaten het land in hebben willen smokkelen, zodat die Bush konden vermoorden.

De 53-jarige Shihab Ahmed Shihab Shihab verscheen gisteren in de rechtbank in de Amerikaanse staat Ohio. De Irakees kwam eind 2020 naar de Verenigde Staten met een toeristenvisum, en probeerde sindsdien vier landgenoten het land binnen te smokkelen. Zij zouden lid zijn van terreurorganisatie IS.

Vergelding 

Het vermoorden van Bush zou bedoeld zijn als vergelding voor de Amerikaanse invasie van Irak onder het bewind van de oud-president. Shihab zou volgens de FBI, die hem tijdig op het spoor kwam, in Ohio met mensen hebben gesproken over zijn plannen, onder meer over welke wapens en kleding gebruikt konden worden bij de aanslag. 

Ook zou de man begin dit jaar naar de Texaanse stad Dallas, de woonplaats van Bush, zijn gereisd om bij de woning van de voormalig president te gaan surveilleren.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS: nieuwe leider Islamitische Staat uitgeschakeld in Syrië

Shihab vertelde zijn plannen tegen een man die als informant voor de FBI werkte. Eind vorig jaar ontving hij duizenden dollars voor het naar de VS smokkelen van de vier IS-strijders. Wat hij niet wist, was dat het om een fictieve deal ging waar de FBI achter zat. 

Gevangenisstraf 

Er hangt de Irakees een gevangenisstraf van tientallen jaren boven het hoofd. Voor het helpen bij een moordaanslag van een hooggeplaatste overheidsfunctionaris staat een straf van twintig jaar, voor mensensmokkel nog eens tien jaar. 

Bush reageerde via een voormalige woordvoerder op het nieuws. Hij zou 'al het vertrouwen van de wereld' hebben in de geheime dienst van zijn land, meldt onder meer ABC News.  

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore