Ook schutter gedood

Man richt bloedbad aan op Texaanse basisschool: 19 kinderen en twee leraren doodgeschoten

24 mei 2022 22:33 Aangepast: 28 mei 2022 07:56
Rouw in Uvalde. Beeld © AFP

Een 18-jarige man heeft in een basisschool in de Amerikaanse staat Texas negentien kinderen en twee leraren doodgeschoten. De kinderen variëren in leeftijd van zeven tot tien. De schutter werd ter plekke door politieagenten doodgeschoten. In een eerste reactie sprak gouverneur Greg Abbott van een afschuwelijke en onbegrijpelijke daad.

Er vielen ook gewonden in de school in de plaats Uvalde, een plaats met ruim 16.000 inwoners in het westen van Texas, op nog geen 100 kilometer van de grens met Mexico.

Het Universitair Ziekenhuis in San Antonio meldde vlak na de schietpartij dat het twee slachtoffers met schotwonden had opgenomen. Beide patiënten, een 66-jarige vrouw en een 10-jarig meisje, verkeerden in kritieke toestand. Ook twee van de agenten die op de schietpartij afkwamen werden getroffen door geweervuur, hoewel hun verwondingen volgens de gouverneur niet ernstig waren.

Oma van de schutter ook neergeschoten

Vlak voor het bloedbad op de school werd een 66-jarige vrouw neergeschoten in haar appartement in Uvalde. Zij is vermoedelijk de grootmoeder van de schutter, van wie wordt aangenomen dat hij haar heeft neergeschoten. Of er een verband is tussen de schietpartij in het appartement en die op de school wordt echter nog onderzocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Elk jaar 30.000 doden door kogels in VS, wat gaat Biden daaraan doen?

De schutter, Salvador Ramos, is een 18-jarige man uit Uvalde. Hij reed in een pick-uptruck naar de school, die hij gewapend met een geweer en pistool betrad. De school heeft een kleine 600 leerlingen en heeft alleen een tweede, derde en vierde klas.

Het is nog onbekend wat het het motief van Ramos was voor de massamoord.

Politie bij de school in Uvalde, Texas. Politie bij de school in Uvalde, Texas.

De Amerikaanse president Biden gaf vannacht na thuiskomst uit Azië een geëmotioneerde speech naar aanleiding van de gebeurtenissen in Uvalde. "Ik ben hier doodziek van", zei de president. "We moeten wat doen. En vertel me niet dat we geen invloed kunnen hebben op dit soort bloedbaden. Waarom laten we dit telkens gebeuren?" Bekijk hier de reactie van Biden:

Sandy Hook

De schietpartij in Texas was de dodelijkste op een Amerikaanse school sinds die op de Sandy Hook Elementary School in Connecticut in december 2012. Een schutter doodde 26 mensen, onder wie twintig kinderen van vijf tot tien jaar oud. In 2018 doodde een voormalige student van de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, Florida, zeventien studenten en onderwijzers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore