Stak meisje in nek

Britse jongen (14) schuldig aan moord op 12-jarige scholiere

24 mei 2022 19:53 Aangepast: 24 mei 2022 20:44
Ava, het 12-jarige schoolmeisje dat vorig jaar november werd doodgestoken in Liverpool. Beeld © Merseyside Police

Een 14-jarige Britse jongen is schuldig bevonden aan de geruchtmakende moord op de 12-jarige scholiere Ava White, vorig jaar november in Liverpool. Hij stak haar in haar nek terwijl ze met een groep vriendinnetjes aan het kijken was naar het ontsteken van de kerstverlichting in de Britse stad.

De jongen ontkende tijdens de twaalf dagen durende rechtszaak schuldig te zijn aan de zaak. Hij zei dat hij had gehandeld uit zelfverdediging. Maar de jury had niet veel tijd nodig om hem schuldig te verklaren aan moord. Hij wordt één van de jongste veroordeelde moordenaars uit de Britse geschiedenis, schrijft de krant The Guardian.

Filmpje op Snapchat

Volgens de openbaar aanklager was hij met drie vrienden en filmde hij de groep meisjes die stonden te kijken naar het ontsteken van de kerstverlichting. Ava maakte zich los uit de groep vriendinnen en vroeg of hij het filmpje wilde verwijderen dat hij intussen op Snapchat had geplaatst. Daarop stak hij haar in haar nek.

Hoewel veel bewakingsbeelden aantonen dat hij de dader geweest moet zijn, ontkende hij eerst dat hij daar überhaupt geweest was. Hij vertelde dat hij met een vriend aan het videogamen was. In latere verhoren gaf hij een andere jongen de schuld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moord op Arthur (6) schokt Engeland, hulpinstanties onder vuur

Op videobeelden kregen de leden van de jury te zien hoe de groep vriendinnen uitgelaten door het centrum van Liverpool struinde. Ook het moment van het steekincident was te zien: Ava stond tegenover de jongen, die uithaalde met zijn rechterarm. In zijn rechterhand was een glimmend voorwerp te zien, waarschijnlijk het mes, dat pas afgelopen maart werd gevonden op aanwijzingen van de advocaten van de jongen.

'Hou toch je bek'

De openbaar aanklager wees op de ongeïnteresseerde manier waarop de jongen de politieverhoren onderging. Uit verslagen blijkt dat hij vragen onder meer beantwoordde met woorden als: "Kan me niet schelen", "Ik weet het verdomme niet" of simpelweg "Geen commentaar." Ook zei hij "Hou toch je bek, pedo" tegen een rechercheur die hem verhoorde.

Meer dan twintig nabestaanden van het omgekomen meisje waren in de rechtszaal getuige van het oordeel van de jury. Na de uitspraak volgde gejuich van de publieke tribune. 

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore