Vrede ver weg

Drie maanden oorlog in Oekraïne: hoe gaat het nu?

24 mei 2022 14:11
Een man maakt een foto van een verwoeste Russische tank in de regio Kiev. Beeld © ANP

Precies drie maanden geleden begon Rusland een grootschalige invasie van Oekraïne. Nu speelt de strijd zich vooral af in het oosten en zuiden van het land en lijkt vrede nog heel ver weg.

Het is nog steeds volop oorlog in Oekraïne. In de meeste provincies gaan de luchtalarmen nog bijna dagelijks af. Ook op steden als Lviv, 700 kilometer van het front, worden nog raketten afgevuurd. 

Strijd om de Donbas

Het front verschuift inmiddels minder snel. De Russische opmars in de buurt van Kiev is afgeslagen, en ook rondom de noordelijke steden Tsjernihiv en Soemy is het rustiger geworden. Nu de Russen daar zijn verdreven en ze de Azovstal-staalfabriek in de zuidelijke havenstad Marioepol hebben veroverd, verlegt Poetin zijn focus naar de oostelijke Donbas-regio. Daar wordt om elke vierkante meter gevochten, vooral rondom de plaatsen Severodonetsk en Lisitsjansk. 

De strijd om de Donbas is een uitputtingsslag, stelt oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Deze intensieve fase is niet vol te houden. Voor geen van de partijen, maar vooral niet voor Oekraïne. Er sneuvelen honderden militairen per dag."

Ook in het zuiden van Oekraïne wordt nog gevochten, maar wel minder hevig dan in de Donbas. De stad Cherson, ten noorden van de Krim, hebben de Russen helemaal in handen. Vanuit die plaats zou Rusland de hele Zwarte Zeekust willen veroveren, inclusief de havenstad Odesa. Maar dat offensief loopt de laatste weken heel langzaam.

Het strijdtoneel in het oosten van Oekraïne. Het strijdtoneel in het oosten van Oekraïne.

Vrede?

Een vredesakkoord ligt voorlopig nog niet voor de hand, ongeacht hoe de strijd in de Donbas zich de komende weken ontwikkelt. Beide kanten bevestigden vorige week dat de vredesonderhandelingen helemaal stilliggen, en dat lijkt voorlopig niet te veranderen. Terwijl Rusland nog steeds roept dat het Oekraïne wil 'denazificeren', is Oekraïne vastberaden om het hele land te heroveren. Tegenoffensieven in het noorden van Oekraïne zijn succesvol geweest, maar het wordt heel moeilijk om dat ook in het zuiden en oosten te doen omdat Rusland zich steeds verder ingraaft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rusland voert strijd in Oost-Oekraïne op: 'Niet vol te houden'

Humanitaire ramp

Door de enorme verwoesting zijn 14 miljoen Oekraïners hun huizen ontvlucht, volgens cijfers van de VN. Zes miljoen van hen zijn naar het buitenland gegaan. Maar er komen elke dag ook weer 30.000 mensen terug uit het buitenland.

Wie terugkeert, weet vaak niet wat hun te wachten staat. Staat hun huis nog overeind? Leven de buren nog? Hoe is het met huisdieren die zijn achtergelaten? Vooral in steden die zwaar zijn gebombardeerd, zoals Charkov, Tsjernihiv en Soemy, zijn veel huizen en flatgebouwen helemaal verwoest. Mensen uit die steden zullen tijdelijke oplossingen moeten vinden, want de herbouw is nog niet begonnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore