'Dictatuur leidt tot oorlog'

Time Magazine zet Zelenski en Poetin op lijst invloedrijkste personen

24 mei 2022 04:00 Aangepast: 24 mei 2022 06:18
De Russische president Poetin en Oekraïense president Zelenski. Beeld © ANP

De Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Russische president Vladimir Poetin staan beiden op de lijst met de honderd invloedrijkste personen van Time Magazine. Het Amerikaanse blad heeft de lijst voor 2022 op haar website gepubliceerd.

Bij de naam van Zelenski is een bijschrift toegevoegd dat door de Amerikaanse president Joe Biden is geschreven. "In president Zelenski heeft het Oekraïense volk een leider die hun dapperheid en weerstand waard is op een moment dat burgers in het hele land voor hun huizen en hun vrijheid vechten", schrijft Biden, verwijzend naar de oorlog in Oekraïne.

"Elke keer dat we elkaar spreken hoor ik in de stem van president Zelenski de meedogenloze vastberadenheid van een man die ten diepste gelooft in zijn plicht tegenover zijn volk en die iedere dag zijn verantwoordelijkheid neemt om zijn land door deze donkere en moeilijke tijd te slepen", aldus de Amerikaanse president, die zelf ook op de lijst staat.

'Een les die we niet hadden mogen vergeten'

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni heeft een bijdrage geleverd bij de naam van Poetin. "Poetin heeft ons in 2022 er weer eens aan herinnerd dat een pad dat begint met 'een klein beetje verkiezingsfraude' altijd eindigt in een dictatuur. En een dictatuur leidt altijd tot oorlog. Dat is een les die we niet hadden mogen vergeten", stelt Navalni.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische oppositieleider Navalny veroordeeld tot nog eens negen jaar cel

De Time 100 is een jaarlijkse lijst van Time Magazine waarin het in brede zin de honderd meest invloedrijke personen van dat moment beschrijft. Naast Zelenski en Poetin staan ook onder anderen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en zangeres Adele op de lijst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore