Ontslagbrief

Russische diplomaat schaamt zich voor zijn land: 'Bang voor reactie van Moskou'

23 mei 2022 20:58 Aangepast: 23 mei 2022 21:03
Beeld © Associated Press

Een Russische diplomaat bij de VN-missie in Genève heeft ontslag genomen uit onvrede over de aanval van zijn land op Oekraïne. In zijn ontslagbrief schrijft Boris Bondarev dat hij 'zich nog nooit zo voor zijn land had geschaamd'.

De aanval is 'een agressieve oorlog van Poetin tegen Oekraïne en de hele westerse wereld', schrijft Bondarev. "Deze oorlog is niet alleen een misdaad tegen de Oekraïense bevolking, maar evenzeer een misdaad tegenover de bevolking van Rusland. Daarbij symboliseert de letter Z (waarmee inwoners van Rusland hun steun betuigen aan het Russische leger, red.) de streep door de hoop en kansen op een welvarende en vrije samenleving in ons land."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Z-symbool duikt overal op rond Oekraïne-oorlog: 'Laat zien wie achter Rusland staat'

Volgens Bondarev willen de mensen die deze oorlog zijn begonnen 'alleen maar aan de macht blijven en in pompeuze smakeloze paleizen wonen en op poenerige jachten varen'. Hij zegt twintig jaar bij Buitenlandse Zaken te hebben gewerkt en noemt zijn voormalige chef, minister Sergej Lavrov, 'een uitstekend voorbeeld van hoe het systeem aftakelt'.

"In 18 jaar tijd is Lavrov getransformeerd van een professionele intellectueel naar iemand die tegenstrijdige boodschappen verkondigt en dreigt met nucleaire wapens. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich afgekeerd van diplomatie. Het gaat om oorlogszucht, leugens en haat."

Nederlandse ambassadeur: moedig

Bondarev kreeg bijval voor zijn ontslag van andere diplomaten bij de VN, onder wie de Nederlandse ambassadeur belast met ontwapening, Rob Gabriëlse. Die noemde Bondarev moedig. Het is volgens waarnemers niet de eerste Russische diplomaat die sinds 24 februari ontslag heeft genomen uit afkeer van de aanval op het buurland Oekraïne.

"Lang niet alle Russische diplomaten staan achter deze oorlog, maar de meesten van hen zwijgen daarover", zegt Bondarev tegen persbureau AP. "Wat hier gebeurt is onacceptabel. Of ik bezorgd ben over de mogelijke reactie van Moskou? Ik moet wel."

De brief van Bondarev: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore