Ga naar de inhoud
Zomervakantie

Coronaloze vakantie? Niet helemaal: deze regels gelden op Europese bestemmingen

Neem je QR-code mee naar de Spaanse Costa Beeld © ANPFOTO

Het gaat constant over vakantieplannen, vliegvelden lopen weer vol en toeristen worden overal met open armen ontvangen. Komende zomer lijkt een zomer als vanouds te worden. Zonder coronarestricties. Al gelden er in sommige vakantielanden wel nog een paar regels.

Denk aan de CoronaCheck-app. In Nederland behoort die tot het verleden. Dus heb je niks meer aan de app, zou je denken. Verwijder de app toch maar niet. Veel Europese vakantielanden willen bij aankomst (steekproefsgewijs) je QR-code nog zien. En ook zijn mondkapjes nog niet overal in de ban gedaan. We vertellen je waar je rekening mee moet houden.

De QR-code, hoe zat het ook alweer?

Tijdens corona zijn er twee apps ontwikkeld. De CoronaMelder en de CoronaCheck-app. De CoronaMelder gaf een melding als je in de buurt was geweest van een besmet persoon. Gaf, want de overheid trok in april de stekker uit de app. Je kan hem het best maar verwijderen, adviseert onze techjournalist Stan Hulsen.

Maar de CoronaCheck-app niet. Die kan nog wel eens van pas komen als je op reis gaat naar het buitenland. Tot twee maanden terug werd de app in Nederland gebruikt als coronatoegangsbewijs. Met de QR-code in je app kun je laten zien dat je gevaccineerd, getest of genezen bent van corona.

Naar Spanje? Check je QR-code

Een van de favoriete vakantiebestemmingen van Nederlanders is Spanje. Maar voordat je op een strandbedje aan de Spaanse Costa ligt, kan aan de grens worden gevraagd naar de QR-code in je CoronaCheck-app. Iedereen van 12 jaar en ouder moet een vaccinatie-, test- of herstelbewijs kunnen laten zien bij aankomst in Spanje.

Mocht je dus geen QR-code hebben, is het handig om van tevoren nog even een prik of test te regelen. Als je eenmaal in Spanje bent, merk je weinig meer van de coronaregels. Het is wel nog verplicht een mondkapje te dragen in de tram, bus of trein. Maar daar blijft het dan ook bij.

FFP2-mondmasker mee naar Italië

Veel Nederlanders zitten deze zomer aan de pizza en pasta in Italië. Het land is helemaal klaar voor het toeristenseizoen, ziet correspondent Anouk Boone in Rome. "Na een wisselvallig voorjaar is het sinds een week echt zomers weer. En zijn de toeristen weer helemaal terug. Het is drukker dan vorig jaar. Tot vreugde van de Italiaanse overheid. Die wil dat het land weer net zoveel toeristen verwelkomt als voor corona."

Dat lukt al aardig in Venetië. De stad van het water loopt al vol met toeristen. Correspondent Anouk Boone nam er al poolshoogte.

Massatoerisme terug in Venetië: ''Ze komen alleen maar om zich te bezatten''

01:13

Als je naar Italië gaat, kan bij aankomst nog wel om je QR-code worden gevraagd. Maar dat is niet het enige, zegt Boone. "In Italië is het FFP2-mondmasker nog verplicht in het openbaar vervoer. Dus het is wel handig die mee te nemen." Maar met een mondmasker in de koffer, is het verder onbezorgd vakantie vieren. "De pandemie voelt ver weg. De horeca zit weer gezellig vol. Daarom is trouwens wel handig om soms van te voren te reserveren."

Een gewone zomer in Frankrijk

Dan het populairste vakantieland: Frankrijk. Op de Route du Soleil wordt weer drukte als vanouds verwacht. Correspondent Eveline Bijlsma in Parijs: "Iedereen gaat uit van een gewone zomer. En het viel me op dat ik alweer veel Nederlands hoorde op straat."

Luxer,
Lees ook:
Luxer, duurder, verder! We kunnen weer op vakantie dus we nemen het ervan

In de Franse straten hoef je nergens meer een mondkapje op. Alleen in gezondheidsinstellingen is een mondmasker verplicht. Verder is het handig de CoronaCheck-app te hebben, volgens Bijlsma: "Bij aankomst is officieel een QR-code vereist. Maar hoe actief dat wordt gecontroleerd is niet duidelijk."

Duitsland: let op je mondkapje

Door naar onze oosterburen. Correspondent Jeroen Akkermans in Berlijn ziet dat de toeristen de stad weer kunnen vinden: "Het is druk in hotels en attracties." Tot het einde van deze maand moet je bij aankomst wel nog een QR-code laten zien. "Maar die wordt nu al nauwelijks gecontroleerd op Duitse vliegvelden."

Wat zeker niet mag ontbreken in de koffer is een pak mondkapjes. Akkermans: "Mondkapjes kom je nog regelmatig tegen: ze moeten op in ziekenhuizen en in het openbaar vervoer. En in sommige winkels. Winkeleigenaren mogen in Duitsland namelijk zelf beslissen of ze willen dat hun klanten een mondmasker op hebben. Ik heb nu al een paar keer gehad dat je voor een winkel staat en dan ineens toch een mondkapje moet zoeken, omdat die op moet."

De rest

De makkelijkste vakantiebestemming lijkt het Verenigd Koninkrijk. Daar kunnen we kort over zijn. Zowel bij aankomst, als in het land zelf, geldt geen enkele coronaregel.

Regels kunnen hier en daar nog veranderen. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken voordat je op reis gaat nederlandwereldwijd.nl te raadplegen. Daar houdt het ministerie alle regels waar je rekening mee moet houden in bij.

Ga je trouwens met het vliegtuig op vakantie deze zomer? Dan moet je rekening houden met lange wachtrijen op Schiphol. De luchthaven kampt met een personeelstekort. Wat moeten we doen om daar vanaf te komen? We maakten er deze video over:

Enorm personeelstekort: dit is hoe we er vanaf kunnen komen

04:02