Ga naar de inhoud
Southern Baptist Convention

Grootste protestantse kerk VS stopte seksueel misbruik in doofpot

Het hoofdkantoor van de Southern Baptist Convention Beeld © AP

De leiders van de Southern Baptist Convention hebben een onafhankelijk onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat de kerk bijna twintig jaar lang seksueel misbruik door predikanten en kerkvrijwilligers in de doofpot heeft gestopt. De Southern Baptist Convention is met 13 miljoen leden de grootste protestantse kerk van de Verenigde Staten.

Wereldwijd telt de kerk 40 miljoen leden. 

'Goed bewaakte geheimen'

Slachtoffers van seksueel misbruik werden vaak genegeerd of niet geloofd. Soms werden ze zelfs verguisd en onder druk gezet, schrijf The Washington Post. Het bijna 300 pagina's tellende onderzoeksrapport beschrijft hoe klachten over het seksueel misbruik als 'goed bewaakte geheimen' onder de pet werden gehouden.

Dat werd gedaan om juridische aansprakelijkheid te vermijden. De beschuldigde predikanten behielden doorgaans hun gezaghebbende posities binnen de kerk. Aanklachten tegen de Southern Baptist Convention deed de kerk lang af als 'opportunistisch' en zonder enige waarde, aldus het rapport.

Het onafhankelijke onderzoek naar het schandaal heeft bijna een jaar geduurd. De Southern Baptist Convention gaf er in juni 2021 opdracht toe, nadat er een stroom aan klachten was binnengekomen op de jaarvergadering van de kerk. Die klachten hadden zowel betrekking op seksueel misbruik door predikanten en vrijwilligers als op het gebrek aan een duidelijke reactie daarop van de kerkleiding.

330.000
Lees ook:
330.000 kinderen slachtoffer seksueel misbruik Franse RK-kerk