Boven de 40 graden

Hittegolf breekt temperatuurrecords in Spanje: 'Bizar warm'

22 mei 2022 11:44 Aangepast: 03 juni 2022 11:41
De temperaturen in Spanje, vrijdag en gisteren. Ook vandaag en morgen blijft het extreem warm. Beeld © Meteociel.fr

Heet, heter, heetst: in grote delen van Spanje is het momenteel warmer dan het ooit is geweest in mei. Op veel plekken is het 10 tot 15 graden warmer dan normaal en loopt de temperatuur op tot boven de 40 graden. "Bizar warm", zegt Leander de Wit van Buienradar.

"Er hangt de afgelopen dagen een enorme bel warme lucht boven Spanje", vertelt hij. "Daardoor is het op veel plekken veel warmer dan normaal in deze tijd van het jaar. In Sevilla werd het bijvoorbeeld 41 graden. Het oude hitterecord van 39 graden is daarmee verbroken, of eigenlijk verpletterd."

Plaknachten

De hele maand mei is het al erg warm in Spanje, zegt De Wit. "Ook in Noord-Afrika was het de afgelopen tijd extreem heet, en die warme lucht is nu naar Spanje gekomen", vertelt hij.

Sinds vrijdag is het in sommige Spaanse gebieden bijna niet uit te houden. "Ook 's nachts koelt het nauwelijks af. Op veel plekken blijft het rond de 25 graden. Geen pretje om met die temperaturen te moeten slapen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VN: afgelopen vijf jaar zijn warmste ooit, 'opwarming aarde in versnelling'

Ook in Zuid-Frankrijk is het warm, maar de hitte trekt niet veel verder naar het noorden. "In Nederland wordt het morgen ook vrij warm, maar dat heeft weinig met de warmte in Spanje te maken. Wij zitten iets verder van de stroming."

Nieuwe hittegolf op komst

Spanje moet de komende tijd rekening blijven houden met extreme hitte. "Morgen wordt het nog een keer heel warm, maar vanaf dinsdag komt er een stroming uit het noorden en koelt het weer wat af. Op de meeste plekken wordt het dan een graad of 24."

Maar die afkoeling is van korte duur. "Vanaf donderdag mogen de Spanjaarden hun borst natmaken voor de volgende hittegolf. Ook volgend weekend liggen de temperaturen weer zo'n 5 tot 10 graden hoger dan normaal in mei."

Opwarming van de aarde

Dat het in Spanje zo extreem heet wordt, komt deels door de opwarming van de aarde zegt De Wit. "De intensiteit van hittegolven is toe te schrijven aan klimaatverandering. Uit recent onderzoek is gebleken dat de kans op een recordbrekende hittegolf sinds de Industriële Revolutie honderd keer zo groot is."

Ook op andere plekken is het dit jaar al extreem warm geweest. Het ene na het andere hitterecord sneuvelde begin deze maand in India. Het is er al weken enorm heet, met temperaturen die zelfs naar de 50 graden schieten. Dat gaat steeds vaker voorkomen, zeggen deskundigen in deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore