Ga naar de inhoud
Voorlopige uitslag

Oppositie wint de verkiezingen in Australië, huidige premier stapt op als partijleider

Anthony Albanese (midden). Beeld © AP

Een politieke omslag bij de parlementsverkiezingen in Australië: na een decennium van Conservatieve regeringen lijkt de partij Labor daar de macht te gaan grijpen.

Definitief is de uitslag nog niet, want er worden nog stemmen geteld. Maar zeker is dat de Labourpartij van Anthony Albanese de verkiezingen wint.

Albanese werd ook al gefeliciteerd door premier Mark Rutte: 

Overwinning uitgeroepen

De nieuwe premier riep de overwinning ook al uit. "Bedankt Australië", twitterde hij:

De uitslag is een afstraffing van Scott Morrison, de huidige premier van Australië. Morrison zit er sinds 2018.

Verlies erkend

De huidige premier heeft zijn nederlaag al toegegeven. "Ik heb vanavond gesproken met de leider van de oppositie en de toekomstige premier, Anthony Albanese, en ik heb hem gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning", zei Morrison.

Hoewel nog niet alle stemmen geteld zijn, is het volgens hem waarschijnlijk dat zijn tegenstander een regering kan vormen. Ook kondigde Morrison aan op te stappen als leider van de Liberale partij van Australië.

Kritiek op Morrison

De afgelopen tijd is er veel kritiek geweest op de premier. Onder zijn leiding koos het land voor strenge lockdowns om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waardoor de bevolking in steden zoals Melbourne en Sydney wekenlang opgesloten zat.

Dat leidde tot veel demonstraties. Ook zijn klimaataanpak en de wijze waarop zijn regering reageerde op overstromingen dit jaar konden op kritiek rekenen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update