Uitbraak in Europa

Spanje onderzoekt sauna en festival als brandhaarden apenpokken

21 mei 2022 16:03 Aangepast: 22 mei 2022 06:58
Symptomen van het apenpokkenvirus. Beeld © ANP

Spanje, een van de Europese landen met de meest bevestigde gevallen van apenpokken, onderzoekt een sauna in Madrid en een festival met zo'n 80.000 bezoekers op Gran Canaria als brandhaarden waar het virus zich heeft kunnen verspreiden. Ondertussen zijn twee gevallen van apenpokken in Nederland.

Op het meerdaagse festival op het eiland Gran Canaria waren Italianen aanwezig bij wie het virus later in Rome werd vastgesteld, melden Spaanse media. Ook werden Spaanse gevallen gediagnosticeerd in Madrid en is er nog een geval op het eiland onderzocht. 

Nu wordt gekeken of er een relatie is tussen deze besmettingen en of er misschien meer infecties hebben plaatsgevonden op het feest. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meldplicht bij apenpokkenvirus, risicovolle contacten krijgen vaccinatie

Eerder werd een sauna in Madrid al aangewezen als brandhaard. De sauna werd vrijdag gesloten door het Spaanse ministerie van Volksgezondheid. 

Europese uitbraak

Inmiddels verspreiden de apenpokken zich over Europa. De cijfers van gisteren: in Portugal (23), Spanje (21) en het Verenigd Koninkrijk (20) zijn de meeste gevallen bekend. Daarnaast zijn in België (2), Duitsland (1), Frankrijk (1), Italië (3) en Zweden (1) inmiddels verschillende gevallen bevestigd. Ook in Nederland zijn enkele gevallen van apenpokken vastgesteld, meldt het RIVM.

'Geen reden tot paniek'

De internationale uitbraak is volgens hoogleraar Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc 'geen reden tot paniek'. Bleeker-Rovers, die is gespecialiseerd in uitbraken van infectieziekten, schat de kans om deze uitbraak te stoppen groter in dan bij het coronavirus.

Voor de meeste mensen zijn apenpokken onprettig, maar niet gevaarlijk, en zijn de klachten binnen een paar weken voorbij. Mensen die het virus hebben opgelopen kunnen de eerste dagen last hebben van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag.

Het virus is heel besmettelijk. Over het algemeen ontstaat een besmetting na heel nauw contact, via ademhalingsdruppels of door contact met vocht uit de blaasjes die de ziekte veroorzaakt. Zo kunnen bijvoorbeeld gezinsleden elkaar besmetten die samen spelen en knuffelen. Het kan ook worden overgedragen door partners tijdens seks.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog volop onduidelijkheden, maar wat weten we wél over de apenpokken?

Over het algemeen verloopt een besmetting met het apenpokkenvirus na heel nauw contact, zoals seksueel contact. Opvallend aan de huidige uitbraak van het virus is dat de meeste besmettingen zijn onder mannen die seks hebben met mannen, of dat besmettingen gelinkt worden aan homofeesten.

Het meerdaagse feest op Gran Canaria was de Maspalomas Gay Pride, een jaarlijkse happening die doorgaans bezocht wordt door duizenden mensen uit heel Spanje en uit andere landen.

De sauna in Madrid wordt op het Instagramaccount omschreven als de sauna met 'de beste gay-sfeer'. Het virus heeft zich daarnaast mogelijk ook verspreid op het internationale fetisjfestival Darklands in Antwerpen, dat vooral door homoseksuele mannen wordt bezocht.

De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO waarschuwt in dit verband dat het onacceptabel is om groepen mensen te stigmatiseren vanwege het rondgaan van een ziekte. Dat kan het moeilijker maken om een uitbraak te stoppen, omdat mensen daardoor misschien niet naar de dokter durven te gaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apenpokkenvirus nu ook vastgesteld in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore