Ga naar de inhoud
Drie gevallen getraceerd

Festival Antwerpen mogelijk brandhaard apenpokken

Het Darklands Festival wordt gehouden in de haven van Antwerpen Beeld © ANP

Het apenpokkenvirus heeft zich mogelijk ook verspreid via het internationale festival Darklands eerder deze maand in Antwerpen. De gezondheidsdienst van de Belgische regering heeft drie besmettingen herleid naar Darklands, meldt de festivalorganisatie zelf op haar website.

Darklands geldt als een de grootste fetisjfestivals voor homo's ter wereld, een 'veilige haven voor avontuurlijke homomannen die hun seksuele horizon willen verbreden', zo omschrijft een reisbureau gericht op homo's. Het evenement is ook bij Nederlanders populair.

Over het algemeen verloopt een besmetting met het apenpokkenvirus na heel nauw contact, zoals seksueel contact. Opvallend aan de huidige uitbraak van het virus is dat de meeste besmettingen zijn onder mannen die seks hebben met mannen. 

Er is reden om aan te nemen dat het virus werd binnengebracht door festivalbezoekers uit het buitenland, zegt de organisatie.

Nog
Lees ook:
Nog volop onduidelijkheden, maar wat weten we wél over de apenpokken?

Spoedberaad Wereldgezondheidsorganisatie  

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft besloten tot een spoedvergadering vanwege de plotselinge wereldwijde uitbraak van apenpokken. Deskundigen gaan zich buigen over de vraag of er alarm moet worden geslagen.

De WHO zou een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang kunnen uitroepen, menen waarnemers. Eind januari 2020 kwam de WHO met een dergelijke waarschuwing voor de uitbraak van het coronavirus.

De WHO-experts bespreken verder de verspreiding van het virus, de mogelijkheden van vaccinatie en het hoge aandeel besmette mannen die seks hebben met mannen, melden Britse media.

De WHO benadrukt dat de apenpokken nu opduiken in landen waar de ziekte normaal niet heerst. Het virus komt eigenlijk vooral voor in delen van Afrika, maar in korte tijd zijn er besmettingen gemeld in een groeiend aantal Europese landen, de Verenigde Staten, Canada en Australië. De organisatie spreekt vooralsnog van tachtig bevestigde gevallen en vijftig mogelijke besmettingen.
 

De overheid heeft de organisatie gevraagd de duizenden bezoekers te informeren over de besmettingen. Zo vragen ze om nog waakzaam te blijven, omdat het virus een incubatieperiode tot 21 dagen heeft. Het festival was dit jaar van 4 tot 9 mei. 

Wie symptomen of een vermoeden van besmetting heeft, moet zich zo snel mogelijk melden bij een arts voor onderzoek en tot de uitslag bekend is in quarantaine.