Foutje met overmaken

Japanner vergokt complete coronasteun van zijn dorp

20 mei 2022 04:10
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Een 24-jarige man in het Japanse Abu heeft de totale coronasteun van zijn dorp opgemaakt met online gokken. Het bedrag van 340.000 euro werd per ongeluk naar hem overgemaakt. Hij beloofde het geld terug te geven, maar aan die belofte hield hij zich uiteindelijk niet. De man is gearresteerd vanwege fraude.

Het was de bedoeling dat huishoudens met lage inkomens in Abu vorige maand allemaal ruim 730 euro zouden krijgen. Maar een fout van een ambtenaar zorgde ervoor dat één inwoner, de 24-jarige Sho Taguchi, al het geld kreeg.

Bovenaan lijst 

Taguchi stond bovenaan een lijst van mensen die coronasteun verdienden. De ambtenaar die over het geld ging, gaf een bankier op 8 april per ongeluk de opdracht om de complete som van 340.000 euro naar hem alleen te sturen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaan die Pokémonkaart kocht met coronasteun krijgt drie jaar celstraf

Toen de fout later werd ontdekt, werd meteen aangeklopt bij Taguchi. Dat vertelt de burgemeester van het dorp in een video op YouTube, meldt The New York Times. Taguchi werd meegenomen naar de bank, om het geld terug te geven, maar op het laatste moment wilde hij niet naar binnen gaan. In plaats daarvan wilde hij een advocaat, meldt de Japanse nieuwszender NHK. 

Online gokken

Op 14 april had Taguchi een ontmoeting met de locoburgemeester van Abu. Zijn advocaat verzekerde de lokale bestuurders er toen van dat zijn cliënt het bedrag in zijn geheel terug zou geven. Even later bleek dat onmogelijk, want de man had al het geld er doorheen gejaagd met online gokken. 

De burgemeester van Abu heeft zijn excuses aangeboden aan de inwoners van zijn dorp. Inmiddels hebben ze coronasteun gekregen via een andere gemeente, maar details daarover zijn niet bekend. Taguchi verklaarde te willen 'boeten voor zijn zonde'. Hij is aangeklaagd en moet indien schuldig 376.584 euro betalen, waaronder de kosten van de rechtszaak. 

Bekijk ook: Ex-gokverslaafde over gokreclames: 'Kijk alsjeblieft uit'

Vanaf 1 oktober van vorig jaar is het legaal om online te gokken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore