Bodybuilder Alexander D.

Nederlander krijgt levenslang in België na moord op ex, haar opa, oma en fotograaf

19 mei 2022 18:47 Aangepast: 19 mei 2022 23:31
Alexander D. in de rechtszaal. Beeld © BELGA

Een 29-jarige man uit Nederland heeft op een gruwelijke manier zijn ex-vriendin, haar grootouders en een fotograaf voor wie het toen 18-jarige meisje soms poseerde om het leven gebracht. Alexander D. werd in West-Vlaanderen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en tien jaar tbs.

De zaak is gruwelijk en lijkt op een horrorfilm. Alexander D., ondervroeg en folterde de fotograaf in diens huis in Gent acht uur lang voor hij hem doodstak. De dag erna bracht hij zijn ex in haar huis in het West-Vlaamse Moere eveneens met messteken om, en vervolgens haar te hulp geschoten opa en oma.

Tijdens het proces lagen de bewijsstukken tegen D. letterlijk opgestapeld in de rechtszaal. Tijdens het proces lagen de bewijsstukken tegen D. letterlijk opgestapeld in de rechtszaal.

D. ging op 25 juli 2017 naar het huis van zijn ex-vriendin Maïlys Descamps, die de bodybuilder via internet had leren kennen. Een paar dagen eerder had ze de Nederlander ge-sms't dat ze niet bij hem terug zou komen.

Stalken

Ze had de toen 24-jarige D. eerder verteld over pikante fotoshoots bij de dertiger Jeroen Verstraete waarbij mogelijk seksueel contact was geweest. Nadat de relatie met D. op de klippen liep, stalkte en bedreigde de man Descamps wekenlang digitaal.

In het huis bracht hij zijn ex met een mes om, daarna haar grootouders Gery Cappon (68) en Marie-José Vanleene (64), die ter plaatse waren gekomen omdat ze terecht vreesden dat de stalker zich daar bevond.

De man werd de volgende avond opgepakt in het centrum van Oostende. Inmiddels had de politie een verband kunnen leggen met de moord op fotograaf Verstraete, in de nacht van 24 juli

D. werd veroordeeld door een Belgische volksjury. Volgens de jury was er sprake van voorbedachte rade bij de moorden. D. ging in gesprek met zijn slachtoffers, die in beide gevallen smeekten om geen verder geweld te gebruiken. Tegen een uitspraak van een volksjury is geen hoger beroep mogelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore