Ga naar de inhoud
Met andere naam door

Siberische McDonald's-uitbater neemt hele keten in Rusland over

Een vestiging van McDonalds in Moskou. Beeld © ANP

De Russische McDonald's-uitbater Alexander Govor neemt alle Russische restaurants over van het Amerikaanse fastfoodconcern. Hij is van plan om ze onder een andere naam voort te zetten. McDonald's kondigde drie dagen geleden aan uit Rusland te vertrekken vanwege de oorlog in Oekraïne.

Govor is al sinds 2015 als franchiseondernemer betrokken bij McDonald's. In Siberië runde hij 25 McDonald's-restaurants. De fastfoodketen heeft in totaal ongeveer 850 vestigingen in Rusland met zo'n 62.000 medewerkers. Daarbij werd samengewerkt met honderden leveranciers en andere ondernemers.

McDonald's
Lees ook:
McDonald's vertrekt uit Rusland vanwege oorlog in Oekraïne

30 jaar in Rusland

De keuze van McDonald's om Rusland net als andere grote bedrijven de rug toe te keren heeft een grote symbolische waarde. De keten opende meer dan dertig jaar geleden in de nadagen van de Sovjet-Unie voor het eerst de deuren in het land.

Dat leverde iconische beelden op van lange rijen met Russen die op dat moment voor het eerst de kans kregen om de burgers en friet van het westerse bedrijf uit te proberen.

Hoeveel Govor precies betaalt voor de deal, wordt niet naar buiten gebracht. Het vertrek uit Rusland betekent waarschijnlijk een financiële strop voor de maker van de Big Mac en de McFlurry. McDonald's sprak onlangs al de verwachting uit hierdoor ongeveer 1,2 tot 1,4 miljard dollar te moeten afschrijven. Omgerekend gaat het mogelijk om meer dan 1,3 miljard euro.

Bekijk ook: Ooit was de opening historisch, nu de sluiting: McDonald's stopt in Rusland

01:30
McDonald’s sloot drie dagen geleden zijn deuren in Rusland. De vestiging in Moskou was ooit de allereerste McDonald's in het land. "We eten hier bijna elke dag, dus we zijn erg verdrietig."