Fietser gedood

Russische soldaat tegen Oekraïense weduwe: 'Ik vraag om uw vergiffenis'

19 mei 2022 14:06 Aangepast: 19 mei 2022 15:47
De Russische soldaat Vadim Sjisjimarin staat achter het glas.

De Russische soldaat die in Oekraïne is aangeklaagd voor het doodschieten van een 62-jarige man heeft de in de rechtbank aanwezige weduwe om vergeving gevraagd. De 21-jarige Vadim Shishimarin is de eerste Rus die in Oekraïne terechtstaat voor oorlogsmisdaden.

"Ik weet dat u me niet kunt vergeven, maar desondanks vraag ik om uw vergiffenis", zei hij. De weduwe Katernina Sjelipova zei gisteren al medelijden te hebben met de soldaat, maar hem deze misdaad niet te kunnen vergeven. Ze getuigde vandaag in de rechtbank over de dood van haar man.

Man zou hun locatie verraden

Gisteren bekende Shishimarin schuld aan het doodschieten van de man. De tankcommandant vertelde voor de rechter wat er zich op 28 februari heeft afgespeeld. Hij was samen met andere Russische soldaten op de vlucht voor het Oekraïense leger in het dorpje Tsjoepahivka, in de grensregio Soemi. "We wilden terug naar onze eenheid en terug naar Rusland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste zaak tegen Russische soldaat in Oekraïne is 'laaghangend fruit'

De Russen hadden een auto gestolen en kwamen een man tegen op een fiets. De man zou gedreigd hebben hun aanwezigheid te verraden, en daarom kreeg Shishimarin van een andere militair het bevel hem dood te schieten. Maar die andere militair stond niet hoger in rang, en dus had Shishimarin volgens de aanklager het bevel niet op hoeven volgen. De aanklager heeft een levenslange celstraf geëist. 

11.000 misdaden

De Oekraïense hoofdaanklager Irina Venediktova meldde deze week meer dan 11.000 misdaden van Russische soldaten te onderzoeken. Vandaag begint ook een proces tegen twee Russische militairen die raketten zouden hebben afgevuurd op civiele infrastructuur in de regio Charkov.

Op onderstaande beelden zie je Shishimarin in de rechtszaal:

Er zullen meer zaken volgen

Veel landen kijken met aandacht naar de zaak van soldaat Shishimarin, omdat dit het eerste moment is waarop Oekraïne laat zien hoe het land omgaat met opgepakte oorlogsmisdadigers. 

Dit is de eerste rechtszaak van vele, stelt hoogleraar internationaal strafrecht Sergey Vasiliev. "Er komen nog zo veel zaken dat ik betwijfel of we ons over drie maanden zijn naam nog herinneren."

Net zoals deze zaak zullen veel andere zaken ook gaan over het opzettelijk doden van burgers, verwacht hoogleraar militair recht Marten Zwanenburg. "Maar ook het mishandelen van burgers en het niet doorlaten van humanitaire hulp wat leidt tot uithongering van burgers, zullen we voorbij zien komen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore