'Niet-onderhandelbaar'

Vrouwelijke journalisten in Afghanistan moeten hun gezicht bedekken

19 mei 2022 12:24 Aangepast: 19 mei 2022 13:30
Vorige week gingen er in hoofdstad Kaboel vrouwen de straat op tegen kledingsvoorschriften. Beeld © EPA

De taliban hebben vrouwelijke journalisten opgedragen hun gezicht te bedekken als ze op televisie verschijnen. Volgens de Afghaanse zender TOLOnews heeft het ministerie van Informatie en Cultuur laten weten dat de beslissing definitief is en 'niet-onderhandelbaar'. De taliban hebben de beslissing nog niet openbaar gemaakt.

Volgens TOLOnews gaat de maatregel morgen in en betekent het dat alleen de ogen van vrouwen zichtbaar mogen zijn. Eerder deze maand besloten de taliban al dat alle vrouwen in het openbaar een boerka moeten dragen, net als tijdens het eerste talibanregime tussen 1996 en 2001.

Steeds meer beperkingen

De taliban beloofden na de machtsovername in augustus om vrouwenrechten in Afghanistan te respecteren. Toch zijn de afgelopen maanden weer beperkingen voor vrouwen ingevoerd. Zo is er voor meisjes een verbod op onderwijs en mogen vrouwen sinds maart alleen nog met het vliegtuig reizen als ze begeleid worden door een mannelijk familielid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Honger, werkloosheid en ongelijkheid: Afghanistan glijdt in rap tempo af

In Turkije zijn diverse Afghaanse politici samengekomen om een coalitie tegen de taliban te vormen. Het is de eerste keer dat ze samen de toekomst van Afghanistan bespreken. De politici leven allemaal buiten Afghanistan en hebben daar momenteel niet veel macht.

Bekijk ook: Vrouwen in Afghanistan protesteren tegen boerkaplicht

Vrouwen zijn woedend over nieuwe kledingrestricties die de taliban hebben opgelegd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore