Ga naar de inhoud
Uitgebuit voor WK

Amnesty: FIFA moet 440 miljoen dollar aan arbeidsmigranten geven

Amnesty International roept de FIFA op minimaal 440 miljoen dollar, ruim 417 miljoen euro, uit te trekken voor een compensatieprogramma voor honderdduizenden arbeidsmigranten die in de aanloop naar het WK in Qatar zijn uitgebuit. Het bedrag staat gelijk aan het totale prijzengeld voor de 32 deelnemende landen.

Amnesty verwacht dat er meer geld nodig is om alle slachtoffers volledig te compenseren. Na overleg met vakbonden, maatschappelijke organisaties en de internationale arbeidsorganisatie ILO moet duidelijk worden hoeveel geld er daadwerkelijk nodig is.

Compensatie familieleden

Arbeidsmigranten moeten volgens de mensenrechtenorganisatie gecompenseerd worden voor loon dat niet is uitbetaald en hoge wervingskosten. Veel arbeiders die gewond zijn geraakt tijdens werkzaamheden voor het WK zouden financieel onvoldoende zijn geholpen. Ook familieleden van veel overleden migranten wachten nog op compensatie.

Geen
Lees ook:
Geen oranjepakjes of juichcampagne: Lidl schrapt WK-spaaracties

"Gezien de geschiedenis van mensenrechtenschendingen in het land, kende de FIFA de risico's voor arbeiders toen de voetbalfederatie het toernooi aan Qatar toekende. En anders had ze dat moeten weten", zegt secretaris-generaal Agnès Callamard van Amnesty.

FIFA te weinig gedaan

"Desondanks werd er in de evaluatie van het bod van de Qatari geen enkele melding gemaakt van arbeiders of mensenrechten en werden er geen voorwaarden gesteld aan de bescherming van arbeiders", vervolgt ze. "De FIFA heeft sindsdien veel te weinig gedaan om die risico's te voorkomen of te beperken."

FIFA-baas
Lees ook:
FIFA-baas Infantino: 'Dan wil ik Qatar, Qatar, Qatar horen!'

Amnesty roept voetbalbonden, waaronder de KNVB, op om zich achter de oproep voor het compensatieprogramma te scharen. Volgens de mensrechtenorganisatie verdient de FIFA ruim 5,6 miljard euro met het WK in Qatar.

Uitgebreid herstelprogramma

Amnesty weet dat Qatar de laatste jaren wetten heeft ingevoerd die arbeidsmigranten beter moeten beschermen, maar benadrukt dat die onvoldoende worden nageleefd. "Jarenlang is het lijden van degenen die dit WK mogelijk hebben gemaakt onder het tapijt geveegd", zegt Callamard. "Het wordt tijd dat de FIFA en Qatar gaan samenwerken aan een uitgebreid herstelprogramma dat de arbeiders centraal stelt. Het programma moet ervoor zorgen dat geen schade onopgemerkt blijft."

Bekijk ook: Wat je niet ziet van het WK in Qatar: werkkampen voor gastarbeiders

02:14
Correspondent Olaf Koens ging stiekem in een werkkamp voor arbeidsmigranten in Qatar kijken.