Referendum over Brexit

'Voorvechters Brexit winnen laatste debat'

22 juni 2016 05:07 Aangepast: 31 juli 2017 03:30
Boris Johnson komt op om te debatteren Beeld © EPA

De voorstanders van een Brits afscheid van de Europese Unie maakten gisteravond tijdens een groot BBC-debat meer indruk op de kijkers dan de tegenstanders. Die conclusie trok onderzoeksbureau YouGov, dat in opdracht van The Times bijna 1200 mensen naar hun mening vroeg.

Van de ondervraagde kijkers wees 39 procent de voorstanders van 'Brexit' aan als winnaars van het debat, 34 procent vond dat de tegenstanders het beter deden. Maar het lijkt de doorslag niet te geven als de Britten morgen naar de stembus gaan.

Uit dezelfde peiling is op te maken dat beide kampen elkaar in evenwicht houden: 40 procent wil uit de EU, 41 procent wil blijven. Eerdere peilingen gaven de 'brexiteers' een kleine voorsprong.

Boris Johnson het beste

Boris Johnson, die het publiek gisteren een 'onafhankelijkheidsdag' in het vooruitzicht stelde, werd het vaakst genoemd als beste debater van de avond (23 procent). Ruth Davidson, een Conservatieve Schotse die voor EU-lidmaatschap is, was voor 22 procent van de ondervraagden het meest overtuigend.

Tijdens het debat ging het vooral over immigratie. De onlangs aangetreden burgemeester van Londen Sadiq Khan, de opvolger van Johnson, verweet het Brexit-kamp bezig te zijn met 'project haat'.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore