Drie jaar cel

Agent die toekeek bekent medeplichtigheid dood George Floyd

18 mei 2022 19:02
Het moment waarop Floyd uit zijn auto wordt gehaald. Beeld © Court TV

Een voormalige politieagent van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft bekend schuldig te zijn aan medeplichtigheid aan doodslag op George Floyd. In ruil voor zijn bekentenis wordt hij niet vervolgd voor medeplichtigheid aan moord.

Thomas Lane was in mei 2020 een van de drie agenten die toekeken toen collega Derek Chauvin zijn knie negen minuten op de nek van Floyd zette, waarna de zwarte man overleed. Lane accepteerde een celstraf van drie jaar. 

De processen van twee andere ex-agenten die verdacht worden van medeplichtigheid staan gepland voor volgende maand.

Geen hulp geboden

In februari besloot een jury al dat de drie ex-agenten schuldig waren aan het schenden van de rechten van Floyd, doordat ze hem geen hulp hadden geboden.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie agenten veroordeeld in zaak-George Floyd: ze grepen niet in

Volgens Lane's advocaat was het pas zijn vierde dag op patrouille en werd hij ingewerkt door Chauvin. De rechtbank veroordeelde Chauvin tot 22,5 jaar in de gevangenis.

De dood van Floyd veroorzaakte in de Verenigde Staten een golf van protesten tegen racisme en politiegeweld, maar ook in veel andere landen is massaal gedemonstreerd. De vier politieagenten zijn een dag na de dood van Floyd ontslagen.

Bekijk ook: Darnella filmde fatale arrestatie George Floyd: 'Lag er nachten van wakker'

Darnella Frazier, een tiener, filmde de gewelddadige en fatale arrestatie van George Floyd. Ze heeft het er nog altijd erg moeilijk mee.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore