11.000 zaken, 40 verdachten

Russische soldaat bekent oorlogsmisdaad in Oekraïense rechtbank

18 mei 2022 16:09
De Russische soldaat Vadim Sjisjimarin staat achter het glas.

Een Russische soldaat heeft voor een Oekraïense rechtbank verklaard schuldig te zijn aan een oorlogsmisdaad. De 21-jarige tankcommandant Vadim Sjisjimarin is de eerste Rus die daarvoor in Oekraïne terechtstaat. Hij zou een ongewapende Oekraïense burger hebben gedood.

Volgens de aanklacht heeft Sjisjimarin op 28 februari, vier dagen na het begin van de Russische invasie in Oekraïne, een 62-jarige man op een fiets doodgeschoten. Dat zou hij vanuit een rijdende auto hebben gedaan.

Vechten voor moeder

Het gebeurde in het dorpje Tsjoepahivka, in de grensregio Soemi. Een groep Russische soldaten was in een gestolen auto op de vlucht voor het Oekraïense leger. Een andere militair zou Sjisjimarin het bevel hebben gegeven de man te doden, omdat ze bang waren dat die hun positie zou verraden.

Sjisjimarin is 21 jaar en komt uit Siberië. In een video van het Oekraïense leger zegt hij te vechten in Oekraïne om zijn moeder financieel te kunnen ondersteunen. Hem kan maximaal een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd. Oekraïne kent geen doodstraf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste zaak tegen Russische soldaat in Oekraïne is 'laaghangend fruit'

De Oekraïense hoofdaanklager Irina Venediktova onderzoekt naar eigen zeggen 11.000 zaken. Ze heeft daarin al veertig verdachten in beeld.

Identificatie lastig

Volgens Sergey Vasiliev, hoogleraar internationaal strafrecht aan de Universiteit van Amsterdam, valt niet te voorspellen tot hoeveel zaken het daadwerkelijk gaat leiden. Veel daders zijn nog niet opgepakt of wellicht overleden. Ook is het lastig daders te identificeren, vooral wanneer er geen ooggetuigen zijn.

Morgen begint het proces tegen twee Russische militairen die raketten zouden hebben afgevuurd op stedelijke infrastructuur en gebouwen in de regio Charkov. Ook zouden er soldaten in beeld zijn die een burger hebben vermoord, en vervolgens diens vrouw hebben verkracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederlandse marechaussees naar Oekraïne voor onderzoek oorlogsmisdaden'

Het proces tegen Sjisjimarin is volgens Venediktova van groot symbolisch belang. "Het is een duidelijk signaal dat de daders van misdaden in Oekraïne verantwoordelijk zullen worden gehouden."

Hulp uit Nederland

Oekraïne krijgt bij de onderzoeken naar oorlogsmisdaden hulp uit onder meer Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ook het Internationaal Strafhof (ICC) gaat de beschuldigingen onderzoeken.

Eerder maakten we onderstaande video over de regels die gelden in een oorlog:

Alle landen ter wereld hebben in de conventie van Genève afspraken gemaakt om burgers te beschermen. Maar tijdens de oorlog in Oekraïne lijkt Rusland die regels volledig aan zijn laars te lappen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore