'Enkele executies per jaar'

Belarus stelt doodstraf in voor pogingen tot terrorisme

18 mei 2022 11:51
Aleksandr Loekasjenko.

Belarus heeft de doodstraf ingesteld voor pogingen tot terroristische daden. Russische media schrijven dat president Aleksandr Loekasjenko het decreet vandaag heeft ondertekend. Belarus is het enige land in Europa dat nog de doodstraf uitvoert.

Volgens het Belarussische mensenrechtencentrum Viasna is direct een proces begonnen tegen twaalf leden van de oppositie die worden beschuldigd van pogingen tot terrorisme. De activisten worden onder meer beschuldigd van het in brand steken van een huis en twee auto's tijdens de grote demonstraties eind 2020.

De oppositie protesteerde destijds, omdat ze niet geloofden dat Loekasjenko de verkiezingen had gewonnen van Svetlana Tichanovskaja. Volgens Belarussische media is ook Tichanovskaja aangeklaagd voor het voorbereiden van terroristische daden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: actie van Belarus is 'ongekend en onacceptabel'

Belarus beschuldigt daarnaast een aantal oppositieleden van pogingen tot terrorisme. Ze werden in april aangeklaagd nadat ze delen van de Belarussische spoorlijnen probeerden te saboteren, zodat Russische soldaten niet via hun land naar Oekraïne konden trekken.

Oorlog Oekraïne

Volgens de voorzitter van het Belarussische parlement valt niet goed te praten dat de activisten daarmee probeerden instabiliteit en conflicten te veroorzaken.

Loekasjenko is tijdens de oorlog in Oekraïne een van de belangrijkste bondgenoten van de Russische president Vladimir Poetin. Minsk zegt dat het niet betrokken is bij de oorlog, maar erkent wel dat Russische troepen via Belarussisch grondgebied Oekraïne hebben bereikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belarus dwingt vliegtuig tot noodlanding na valse bommelding en arresteert journalist

Mensen konden in Belarus al de doodstraf krijgen voor brute moorden, meervoudige moorden en terroristische daden waarbij doden zijn gevallen.

Executie in 2021

Volgens Amnesty International werd vorig jaar '1 plus' executie uitgevoerd. Dat betekent dat Amnesty één executie bevestigd kreeg, maar dat het er enkele meer kunnen zijn waarover niets bekend is. De man die geëxecuteerd is zou een moord hebben gepleegd.

Ook werd in 2021 een persoon ter dood veroordeeld. Waarom is niet bekend. Voor zover bekend werd het vonnis nog niet voltrokken.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Meestal ging het in de afgelopen jaren om enkele executies per jaar, zegt een woordvoerder van Amnesty International. Om die executies hangt veel geheimzinnigheid. "Mensen krijgen kort vooraf te horen dat ze geëxecuteerd worden, familieleden worden vaak niet op de hoogte gesteld, kunnen geen afscheid nemen en krijgen het lichaam niet terug. Dat zijn zorgwekkende dingen."

400 executies

In de afgelopen twintig jaar werden volgens mensenrechtenorganisatie Viasna meer dan 400 mensen geëxecuteerd.

Drie weken geleden ging het parlement al akkoord met het instellen van de doodstraf voor pogingen tot terrorisme. De wet is over tien dagen van kracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de wraakzuchtige dictator Loekasjenko: 'Hij is tot alles in staat'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore