10 doden

Schutter Buffalo vertelde zijn plannen in chatroom kort voor de aanslag

18 mei 2022 06:18 Aangepast: 18 mei 2022 07:24
Mensen rouwen op de plaats van het incident. Beeld © AFP

De 18-jarige man die zaterdag tien mensen doodschoot en drie anderen verwondde in een supermarkt in de Amerikaanse stad Buffalo (New York) deelde een half uur voor zijn daad in een chatroom zijn plannen met een klein groepje gelijkgestemden. Geen van hen waarschuwde de politie en de schietpartij verliep grotendeels zoals hij het had gepland.

Dat schrijft The New York Times. De schutter, Payton Gendron, handelde uit racistische overtuigingen. Elf van zijn slachtoffers waren zwart.

Soort dagboek

Gendron gebruikte de chatroom bij het platform Discord maandenlang als een soort dagboek. Hij schreef er zijn gedachten op en plaatste er foto's van zichzelf met wapens. Dat hij anderen toegang heeft gegeven tot de ruimte was niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Racisme? Omvolking? 5 vragen na het bloedbad in Buffalo, waar 10 doden vielen

The New York Times baseert zich op een woordvoerder van Discord, die zei dat Gendron ongeveer dertig minuten voor de aanval een select gezelschap uitnodigde.

Volgens de woordvoerder accepteerden alle genodigden de uitnodiging. Wie zij waren, is niet bekend. Gendron was ook van plan om zijn daad te livestreamen naar het platform. Of hij dat werkelijk heeft gedaan wordt nog onderzocht.

'Haat zal niet zegevieren'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vandaag gesproken met de nabestaanden en slachtoffers van het bloedbad in Buffalo. "Haat zal niet zegevieren", zei hij. "In Amerika zal het kwaad niet winnen. Dat beloof ik."

Eén voor één noemde Biden de namen van de tien mensen die afgelopen weekend om het leven kwamen. 

In onderstaande video vertelt een ooggetuige over de schietpartij in Buffalo: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore