132 inzittenden kwamen om

Amerikaans onderzoek: crash vliegtuig China Eastern was mogelijk opzet

17 mei 2022 22:32 Aangepast: 18 mei 2022 08:21
Alle inzittenden kwamen om het leven bij de vliegtuigcrash in China. Beeld © EPA

Het vliegtuigongeluk afgelopen maart in China, waarbij alle 132 inzittenden om het leven kwamen, was mogelijk opzet. Amerikaanse onderzoekers geloven dat iemand aan boord van het vliegtuig van de Chinese maatschappij China Eastern het toestel expres heeft laten crashen. Het was de dodelijkste vliegtuigcrash in China in bijna dertig jaar.

Uit gegevens blijkt dat iemand, bijvoorbeeld een piloot of iemand die tot de cockpit was doorgedrongen, commando's invoerde om de Boeing 737-800 in een duikvlucht te sturen. Dat meldt de krant The Wall Street Journal, die er een groot artikel aan wijdde. Anonieme bronnen spreken tegen de krant van een 'voorlopige beoordeling'. 

China Eastern-vlucht MU5375 was op 21 maart onderweg van Kunming naar Guangzhou toen het op onverklaarbare wijze vanaf een hoogte van 29.000 voet naar beneden stortte en op een berghelling te pletter sloeg.  Er brak ook brand uit als gevolg van de crash. Alle 123 passagiers en negen bemanningsleden hebben de Chinese nationaliteit.

Uit de lucht gevallen 

Het gebeurde in een regio waar veel thee wordt verbouwd en het was, zo vertelde RTL Nieuws-correspondent Roland Smid toentertijd, 'moeilijk begaanbaar terrein'. Reddingswerkers vertelden aan persbureau AFP hoe brokstukken verspreid lagen over de bergwand, en ooggetuigen vertelden dat het vliegtuig 'uit de lucht viel'. Op beelden van Chinese media was ook te zien hoe het vliegtuig met grote snelheid naar beneden kwam.

Honderden reddingswerkers zochten naar overlevenden tussen de wrakstukken. Honderden reddingswerkers zochten naar overlevenden tussen de wrakstukken.

Honderden reddingswerkers gingen na de crash naarstig op zoek naar overlevenden en wrakstukken van het toestel. Ze konden niets anders dan de lichamen bergen: niemand had het ongeluk overleefd. Eén vliegtuigonderdeel werd op bijna tien kilometer afstand van de rampplek gevonden, wat doet vermoeden dat het al in de lucht losliet.

De recorder met de opnames uit de cockpit en de vluchtgegevens, de zogenoemde zwarte doos, werd ook door de bergers gevonden en vervolgens voor analyse naar de Verenigde Staten gestuurd. "Het vliegtuig deed wat het werd opgedragen door iemand in de cockpit", zo citeert de krant een persoon die bekend is met de voorlopige onderzoeksresultaten.

Populair, nieuw toestel

De Amerikaanse onderzoekers zijn van mening dat hun conclusie wordt ondersteund door het feit dat Chinese onderzoekers tot nu toe geen problemen hebben gerapporteerd met het vliegtuig of met de besturing die de crash hadden kunnen veroorzaken en zouden moeten worden aangepakt, zo schrijft The Wall Street Journal. Het vliegtuig dat neerstortte was slechts enkele jaren oud. Dit type vliegtuig is een van de meest populaire toestellen ter wereld.

Het is een van de dodelijkste vliegtuigongelukken uit de Chinese geschiedenis. Het dodelijkste vliegtuigongeluk in China gebeurde in 1994 met een toestel van China Northwest Airlines. Alle 160 inzittenden kwamen toen om het leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Passagiersvliegtuig met 132 inzittenden neergestort in China

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore