Bloemen en woorden

Biden spreekt met nabestaanden bloedbad Buffalo: 'Kwaad zal niet winnen'

17 mei 2022 21:19 Aangepast: 17 mei 2022 21:32
Joe Biden en zijn vrouw Jill leggen bloemen neer bij de supermarkt. Beeld © EPA

"Haat zal niet zegevieren." Met die woorden sprak de Amerikaanse president Joe Biden de slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij in Buffalo toe.

Eén voor één noemde Biden de namen van de tien mensen die afgelopen weekend om het leven kwamen. Bij de supermarkt, de Tops Friendly Market in Buffalo, opende een 18-jarige man het vuur. Bij de aanslag kwamen vooral zwarte klanten om het leven. Drie mensen raakten gewond. Over elk overleden slachtoffer vertelde Biden kort iets. 

"In Amerika zal het kwaad niet winnen", zei Biden verder in zijn speech. "Dat beloof ik. Haat zal niet zegevieren."

Derde aanslag 

De dader zou voorafgaand aan het bloedbad een racistisch manifest hebben gepubliceerd. Het is de derde aanslag met een racistisch motief in een paar jaar tijd. Het manifest dat de dader publiceerde, heeft als titel 'The Great Replacement Theory'. Dat is een complottheorie die al langere tijd rondgaat en de afgelopen tien jaar meer aanhang krijgt.

Mensen die hierin geloven denken dat witte mensen in Europa en de VS worden vervangen door minderheden. Terroristen zoals Anders Breivik (Oslo, 2011) en Brenton Harrison Tarrant (Christchurch, 2019) gebruikten de theorie voor hun aanslagen.

In onderstaande video vertelt een ooggetuige over de schietpartij in Buffalo: 

Dit gedachtegoed leeft nu op, zo legde Amerika-correspondent Erik Mouthaan al eerder uit, omdat de bevolking snel verandert. In Amerika zullen witte mensen in het jaar 2045 niet meer in de meerderheid zijn. Ze zijn dan gewoon één van de bevolkingsgroepen, weliswaar de grootste groep, maar niet meer de meerderheid. Sommige mensen kunnen dat moeilijk aanvaarden en spreken van het einde van een cultuur. 

Een leugen

De president verwees duidelijk naar dit gedachtegoed in zijn speech: "Angst en haat krijgen te veel zuurstof van degenen die beweren van Amerika te houden", zei hij. Hij riep op de 'leugen' van witte suprematie te bestrijden.

Biden en zijn vrouw hadden kort daarvoor bloemen gelegd bij de buurtsupermarkt waar de fatale schietpartij was. Daarna hadden ze een ontmoeting met nabestaanden, hulpverleners, politie en lokale politici. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Racisme? Omvolking? 5 vragen na het bloedbad in Buffalo, waar 10 doden vielen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore