Veto-recht

Turkije wil NAVO-toetreding Zweden en Finland blokkeren

16 mei 2022 20:03 Aangepast: 16 mei 2022 21:32
De Turkse president Erdogan wil af van Turkey. Beeld © ANP

Turkije is niet van plan zijn goedkeuring te verlenen aan een eventuele toetreding tot de NAVO van Zweden en Finland, zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Zijn land is sinds 1952 aangesloten bij de westerse militaire alliantie, waarvan de dertig lidstaten nieuwe leden unaniem moeten goedkeuren.

Zweden en Finland hebben al aangekondigd het lidmaatschap zo spoedig mogelijk formeel aan te vragen. Erdogan liet afgelopen week al weten 'niet positief' te staan tegenover een eventueel NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. 

Diplomaten van Zweden naar Turkije

Turkije verwijt die landen onderdak te bieden aan de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die al decennia een guerrillaoorlog in Turkije voert. Turkije en de Europese Unie beschouwen die partij als een terroristische organisatie. Volgens Erdogan werft de PKK vooral in Zweden nieuwe rekruten. Hij omschreef beide landen als 'gasthuizen voor terroristische organisaties'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Einde aan 200 jaar neutraliteit: Zweden wil toetreden tot NAVO

Eerder maandag maakte Zweden bekend diplomaten naar Turkije te willen sturen om te praten over een eventueel NAVO-lidmaatschap. Minister van Defensie Peter Hultqvist zei dat de diplomaten de kwestie willen oplossen en 'kijken waar dit echt om gaat'.

NAVO heeft vertrouwen

Erdogan laat echter weten dat zowel Zweedse als Finse delegaties zich die moeite kunnen besparen: hij zal geen toestemming verlenen zolang de twee Scandinavische landen onderdak blijven bieden aan PKK-leden.

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft er desalniettemin vertrouwen in dat hij de zorgen van Turkije weg kan nemen en verwacht niet dat het NAVO-lidmaatschap vertraging op zal lopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore