Buitenland

'Help Azovstal', zei winnaar songfestival, maar einde is nabij

16 mei 2022 21:36 Aangepast: 16 mei 2022 21:54
Beschietingen op de Azovstalfabriek op 14 mei 2022 Beeld © EyePress News/Shutterstock

Na het optreden van de Oekraïense groep Kalusha Orchestra op het songfestival, vroeg de frontman het publiek om steun aan Oekraïne. Hij noemde specifiek de Azovstal in Marioepol. Al maandenlang ligt deze fabriek onder vuur. Hoe gaat het daar nu?

Na de act vroeg zanger Oleg Psiuk om steun: "Help Oekraïne, help Marioepol en help Azovstal!" De oproep van de zanger had direct effect. 

Na het optreden is er een piek te zien in 'Azovstal' als zoekterm op Google. Ook in de schuilkelder van de Azovstal zelf werd de winst van Oekraïne gevierd. Het brengt de mensen die daar nog zitten hoop, want al maandenlang zitten zij gevangen en strijden zij voor hun stad Marioepol.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Songfestival gevierd in Oekraïense schuilkelders: 'Snel komt hier ook de winst'

Marioepol ligt vanaf vrijwel het begin van de oorlog in Oekraïne onder vuur. De stad ligt in het zuidoosten van Oekraïne. Het is een havenstad en daardoor strategisch een belangrijke plek voor Rusland om te veroveren.  

Evacuaties

Inmiddels is de Azovstalfabriek, een staalcomplex van zo'n 11 vierkante kilometer, de enige plek in Marioepol die nog niet is ingenomen door de Russen. Het is de laatste plek van verzet. Volgens diverse bronnen zitten er nog zo'n 2000 soldaten onder de Azovstalfabriek in een gangenstelsel. 700 van hen zouden gewond zijn. "We zijn getuige van misdaden van de Russen", zei luitenant Illya Samoilenko. "Overgave is geen optie, want de Russen geven niets om onze levens." 

Er zou momenteel een humanitaire corridor zijn geopend om deze gewonden naar Russisch gebied in de Donbas te brengen. De kans is groot dat ze daar krijgsgevangenen worden. 

Twee gewonde soldaten onder de Azov staalfabriek, foto is vrijgegeven op 10 mei Twee gewonde soldaten onder de Azov staalfabriek, foto is vrijgegeven op 10 mei

Al eerder vonden er evacuaties van Oekraïense burgers plaats. Het is onduidelijk of deze burgers naar veilig gebied in Oekraïne konden komen of dat ze onder dwang naar Rusland zijn gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Rusland blijft staalfabriek Marioepol aanvallen ondanks belofte Poetin

Oekraïne zegt dat er nog zo'n 100 burgers onder de fabriek gevangen zitten. Ze kunnen geen kant op, zitten al weken zonder elektriciteit en er is een gebrek aan eten.

Fosforbommen

Vrij kort na het Songfestival publiceerden pro-Russische troepen uit Donetsk een video van een nieuwe aanval op de Azovstalfabriek. 'De hel is naar de aarde gekomen. Naar Azovstal', schreef Petro Androesjtsjenko, de adviseur van de burgemeester van Marioepol op Telegram. Persbureau Reuters bevestigt de locatie van de video, maar kan niet met zekerheid zeggen wanneer deze aanval plaatsvond.

Een vrouw demonstreert in Brussel en vraagt politici om de verdedigers van Azovstal te redden Een vrouw demonstreert in Brussel en vraagt politici om de verdedigers van Azovstal te redden

Volgens de burgemeester van Marioepol gaat het om fosforbommen, die ontbranden bij contact met zuurstof en richten een verwoestende schade aan. Het gebruik ervan in dichtbevolkte gebieden is volgens het internationaal recht verboden.

Ook verschijnen er foto's van bommen waarop Engelse en Russische teksten staan die verwijzen naar het Eurovisie Songfestival en de oproep die Kalusha Orchestra deed. Zoals bijvoorbeeld 'Voor Azovstal, zoals jullie gevraagd hebben'. Dit zouden de bommen zijn die Rusland vervolgens op de fabriek zou hebben gegooid.

De moeders en vrouwen van de soldaten die de Azovstalfabriek verdedigen, zeggen tegen Sky News dat de strijd bijna voorbij is. Eén van de vrouwen, Natalya,, zegt dat haar man 20 kilo is afgevallen. "Mijn man is in een hel", zegt Natalya. "Hij zegt dat de ring rondom Azovstal steeds dunner wordt en dat het einde in zicht is."

'Elke dag kan de laatste zijn'

Het bataljon is uitgeput en kan vermoedelijk geen stand meer houden tegen de Russen. De vrouwen hopen hun geliefden levend terug te zien, maar het ziet er niet goed uit. Op 10 mei postte luitenant Samoilenko een video waarin hij zei dat ze 'zware verliezen nemen' en dat 'elke dag de laatste kan zijn'.

De omstandigheden onder de Azovfabriek worden met de dag nijpender. Veel gewonden kunnen niet de medische hulp krijgen die ze nodig hebben. De omstandigheden onder de Azovfabriek worden met de dag nijpender. Veel gewonden kunnen niet de medische hulp krijgen die ze nodig hebben.

Het Azovbataljon is in 2014 gevormd door vrijwilligers om de Russen te bestrijden. Enkele van de leiders staan bekend om hun extreemrechtse overtuigingen. Sinds 2015 is het onderdeel van het Oekraïense leger en er is afstand genomen van dit politieke gedachtegoed.

Duizenden burgerdoden

Als het de Russen lukt om de Azovstalfabriek in te nemen, betekent dat een complete inname van Marioepol. Er komt maar mondjesmaat informatie uit de stad, omdat er vrijwel geen journalisten zijn en omdat er vaak geen elektriciteit is. Wel is duidelijk dat er veel gerichte aanvallen zijn geweest op burgerdoelen, zoals op een kraamkliniek, een school en het theater waar duizenden mensen schuilden. Zeker 600 mensen kwamen daarbij om het leven. Het wordt gezien als de meest dodelijke aanval op burgers tot nu toe tijdens de oorlog in Oekraïne. Volgens de burgemeester van de stad, Vadim Boichenko, zijn er in totaal in Marioepol 21.000 burgers gedood.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore