Foto's voor en na

Lente in Boetsja: zo ziet het door Russisch geweld overvallen dorp er nu uit

16 mei 2022 16:17 Aangepast: 16 mei 2022 20:14
Boetsja, vorige maand en nu. Beeld © Aziz Karimov

Het door oorlog overvallen Boetsja richt zich op. Het Oekraïense dorp ten westen van Kiev werd symbool van brute Russische agressie nadat tientallen lichamen werden gevonden op straat en in massagraven. Foto's laten zien hoe de wrakstukken van een slagveld plaats hebben gemaakt voor lenteachtige taferelen.

Anderhalve maand geleden, nadat de Russen zich hadden terugtrokken uit het dorp, kwamen er gruwelijke beelden uit Boetsja naar buiten. Op allerlei plekken lagen lijken op straat. Aan de tientallen wrakken van tanks te zien was er een hevige strijd gevoerd.

Fotograaf Aziz Karimov, die werkt voor grote persbureaus als Getty Images, AP en Reuters, ging 10 mei terug naar de rampplek. Hij maakte nieuwe foto's op precies dezelfde plek als de vorige maand gemaakte beelden.

Nu de oorlog zich vooral centreert in Oost-Oekraïne, durven mensen zich weer boven de grond te begeven. "Inwoners keren terug naar hun woonplaats", vertelt Karimov over de foto's. "Daar voelen mensen zich het meest comfortabel. Alles is beter dan een schuilkelder."

Maar niet iedereen heeft een huis om naar terug te keren, dus de toeloop is niet massaal, weet RTL Nieuws-correspondent Jeroen Akkermans. "Sommige inwoners komen terug en zien dat hun huis aan puin is geschoten. Bovendien is het onzeker of je kunt werken bij terugkomst en natuurlijk is het land nog in oorlog."

Straat vol met tankwrakken

Kort nadat Boetsja werd vrijgegeven begin april, bezocht Akkermans de plaats. Hij zag met eigen ogen wat de oorlog had aangericht.

"In een straat lagen heel veel wrakken van tanks en pantservoertuigen. Er heeft zich daar echt een enorme strijd afgespeeld. Een stuk of tien tanks die in colonne reden, zijn daar in de nauwe straat als een soort prijsschieten onder vuur genomen."

Slechts twee weken later was het meeste daarvan al opgeruimd. "Inwoners van Boetsja wilden snel die straat weer vrijmaken. Het had een symbolische waarde. De kapotgeschoten colonne werd niet zo zeer als overwinning gezien, maar als teken van bezetting. En bovendien: die straat is ook gewoon een belangrijke verkeersader."

Inwoners van Boetsja zijn nu relatief veilig, maar nog steeds kan zomaar een raket inslaan.

"De troepen zijn weg en de gevechten van man tot man en tank tot tank vinden plaats in de Donbas", legt Akkermans uit. "Maar nog steeds gaat dagelijks het luchtalarm af in de regio van Kiev. Al is dat soms alleen uit voorzorg."

En toch, het normale leven komt weer op gang. Straten zijn gemaakt, resten van gevechten worden opgeruimd en de winkels zijn weer open. "Men waagt zich weer op straat. Dat vinden wij dan ergens heel apart, maar dat is het niet want de bewoners hebben geen alternatief."

Nog steeds worden in Boetsja lichamen gevonden, bijvoorbeeld in massagraven. Hoeveel mensen het leven hebben gelaten in de plaats is onbekend. Gepubliceerde dodentallen variëren van 400 tot 1200 slachtoffers.

Hoewel de bomen weer in bloei staan en het zonlicht fel schijnt in de straten van Boetsja, is de oorlog dus nog alom aanwezig. "Het leven gaat door, maar wel met heel veel littekens", besluit Akkermans.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jeroen Akkermans in Boetsja: 'Russen lieten inwoners lichamen begraven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore