Abortuswet

'Meer vraag vanuit VS naar Nederlandse abortuspillen'

16 mei 2022 06:16 Aangepast: 16 mei 2022 09:25
Een grote pro-abortusdemonstratie in Washington in oktober. Amerika is sterk verdeeld over de kwestie. Beeld © EPA

De vraag naar abortuspillen van Aid Access, een organisatie van de Nederlandse Rebecca Gomperts die zulke pillen online verstrekt, is vanuit de Verenigde Staten sterk gestegen. Gomperts zegt in een interview met het Franse persbureau AFP dat sommige mensen 'in paniek zijn geraakt'.

De reden is de vrees dat het Amerikaanse Hooggerechtshof van plan is om het landelijke recht op abortus af te schaffen. Daardoor kunnen staten zelf abortusregels maken. Als het hooggerechtshof deze stap zet, is de verwachting dat veel conservatieve staten abortus juist moeilijker zullen maken.

In dat geval lijken zo'n twintig Amerikaanse staten van plan abortus te verbieden of het recht daarop voor vrouwen ernstig in te perken.

Aid Acces

"We zien nu al een enorme toename van het aantal verzoeken", vertelt de 55-jarige Gomperts. Sinds 2018 verstrekt haar organisatie Aid Access abortuspillen die online zijn te bestellen. Gomperts ontving eerder dit jaar de Aletta Jacobsprijs 2022 van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), vanwege haar strijd voor abortusrechten en de toegang tot veilige en legale abortus voor vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Abortus moeilijker in de VS, maar juist makkelijker in Spanje

De jury stelde dat Gomperts met haar organisaties Women on Waves, Women on Web en Aid Access abortus in verschillende landen hoog op de politieke agenda heeft weten te krijgen. De arts stond in 2020 ook al op de lijst met honderd invloedrijkste mensen van het Amerikaanse blad Time.

'Abortusboot'

Met haar 'abortusboot' ging Gomperts in het verleden voor anker in internationale wateren voor de kust van landen als Polen, Spanje en Mexico, om op die boot medische abortussen aan te bieden aan vrouwen die zo'n veilige abortus in de betreffende landen zelf niet konden krijgen.

Het mogelijke besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft mensen nu 'bewust gemaakt hoe kwetsbaar ze zijn', meent de arts.

45.000 verzoeken om abortuspil

De vraag uit de VS was overigens ook al groot voordat de intenties van het Hooggerechtshof recent uitlekten. In iets meer dan een jaar tijd (van oktober 2020 tot december 2021) ontving Aid Access naar eigen zeggen meer dan 45.000 verzoeken voor abortuspillen vanuit de Verenigde Staten.

De redenen voor die verzoeken variëren: hoge kosten voor andere abortusdiensten, de kosten en moeite om naar verafgelegen abortusklinieken te reizen en de onmogelijkheid om dit te doen vanwege werk of de zorg voor kinderen.

Na het invullen van een vragenlijst krijgen de vrouwen instructies over hoe ze de pillen thuis kunnen innemen. De prijs wordt aangepast aan hun financiële draagkracht en de pillen worden per post verzonden vanuit een apotheek in India. Aid Access neemt na die verzending contact op met de vrouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Abortusrecht VS in gevaar, kan dat ook in Nederland gebeuren?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore