'Mysterieuze koorts'

300.000 coronabesmettingen in Noord-Korea, leger moet helpen

16 mei 2022 02:52 Aangepast: 16 mei 2022 07:33
Kim Jong-un bij een militaire parade van zijn leger (april 2022) Beeld © via EPA

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zet het leger in om de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongyang in goede banen te leiden. Het Aziatische land kampt met een explosieve corona-uitbraak: gisteren werden 300.000 coronagevallen vastgesteld.

De regering heeft eerder besloten tot distributie van medicijnen uit de nationale voorraden. Maar de verspreiding ervan via apotheken zou volgens Kim niet goed verlopen. De Noord-Koreaanse leider zegt dat apotheken niet goed zijn toegerust om hun taken soepel uit te voeren.

Medisch korps

Er zijn geen andere opslagruimtes voor medicijnen dan de vitrines, en de verkopers hebben geen goede sanitaire kleding. Reden voor Kim de 'krachtige troepen' van het medische korps van het leger in te zetten om 'de levering van medicijnen in Pyongyang te stabiliseren'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Is hij ziek of aan het trainen? Kim Jong-un enorm afgevallen

Noord-Korea heeft vandaag gemeld dat bij nog eens 392.920 inwoners koortssymptomen zijn vastgesteld. Acht mensen met koorts zijn overleden, aldus staatspersbureau KCNA.

Hoeveel van de nieuwe gevallen positief hebben getest op Covid-19 is niet bekendgemaakt. Een dag eerder maakte het land melding van bijna 300.000 nieuwe gevallen en vijftien doden.

'Mysterieuze koorts'

Noord-Korea erkende donderdag voor het eerst officieel een besmetting met het coronavirus. Een dag later werd de eerste dode als gevolg van het virus gemeld. Volgens KCNA gaat sinds eind april een mysterieuze koorts rond in het land.

Of mensen ook positief testten op corona is niet bekend. Volgens experts ontbeert Noord-Korea de capaciteit om op grote schaal te testen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore