Ga naar de inhoud
Dreigde met bloedbad op school

Schutter supermarkt Buffalo eerder al geestelijk onderzocht

Payton Gendron, de 18-jarige man die is opgepakt na de schietpartij. Beeld © Zuma Press

De verdachte van de dodelijke schietpartij in een supermarkt in het Amerikaanse Buffalo, is in het verleden als eens geestelijk onderzocht. Dat heeft de politie bekendgemaakt in een persconferentie.

De nu 18-jarige Payton Gendron zou een jaar geleden gedreigd hebben met een bloedbad op zijn middelbare school. Daarna werd hij onderzocht op zijn geestelijke gesteldheid, meldde de politie vandaag. Wat daar toen is uitgekomen, is niet bekendgemaakt.   

Tien doden

Grendon opende zaterdag het vuur bij een winkel in een overwegend zwarte buurt. Er vielen tien doden en drie gewonden.

De schutter wordt aangeklaagd voor een racistisch gemotiveerde haatmisdaad. Elf van de dertien slachtoffers waren zwarte Amerikanen.

Biden bezoekt Buffalo

De Amerikaanse president Joe Biden reist morgen samen met zijn vrouw Jill af naar Buffalo in de staat New York, heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Hij zal een gesprek hebben met de families van de slachtoffers van een dodelijke schietpartij die daar zaterdag plaatsvond in een supermarkt.

"De president en de first lady zullen naar Buffalo, New York reizen om te rouwen met de gemeenschap die tien levens verloor bij een zinloze en gruwelijke massaschietpartij", staat in een vrijgegeven verklaring van het Witte Huis.

Onderzoek naar echtheid pamflet

Rechercheurs doen nog onderzoek naar de echtheid van een racistisch pamflet dat online rondgaat en dat door Gendron kort voor zijn daad zou zijn rondgestuurd. Daarin staan volop verwijzingen naar een racistische ideologie, die ervan uitgaat dat de VS alleen bestemd zijn voor witte mensen, maar dat die geleidelijk worden 'vervangen' door andere culturen.

Tien
Lees ook:
Tien doden bij schietpartij in supermarkt in de VS, vermoedelijk racistisch motief

Wel is duidelijk dat Gendron de afgelopen maanden uitvoerig online informatie opzocht over de schietpartij in een moskee in het Nieuw-Zeelandse Christchurch in 2019, waarbij 51 mensen omkwamen. Ook toen postte de dader kort voor zijn moordpartij een soortgelijk pamflet online, en deelde hij zijn daad live via internet.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte aanslagen Christchurch aangeklaagd voor 50 moorden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore