Ga naar de inhoud
'Nieuw tijdperk'

Finse regering bevestigt: lidmaatschap NAVO wordt aangevraagd

De Finse leiders maakten het besluit op een persconferentie bekend. Beeld © STT - Lehtikuva

Het is officieel: de Finse regering heeft besloten het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Dat hebben president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin bekendgemaakt. "Dit is een historische dag. Een nieuw tijdperk breekt aan", zei Niinistö.

Jaren- en jarenlang was Finland neutraal. Maar de Russische inval in Oekraïne heeft de stemming volledig doen omslaan. Eerder deze week maakten de president samen met premier Sanna Marin hun standpunt bekend: ze willen dat Finland lid wordt van de NAVO. Vandaag heeft de regering besloten om dat ook daadwerkelijk te gaan doen.

De defensiecommissie van Finland noemde het NAVO-lidmaatschap al de beste optie en een ruime meerderheid van de Finnen is voor.

Stemming in parlement

Het parlement van Finland moet nog wel instemmen met het voorstel van de regering om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Het is vrijwel zeker dat een meerderheid van de volksvertegenwoordiging morgen akkoord gaat. 

Finland deelt met Rusland een grens van zo'n 1300 kilometer. Het land gaat ervan uit dat NAVO-landen al bescherming bieden voordat het lidmaatschap officieel rond is, aangezien Rusland die stap 'absoluut' ziet als een bedreiging en heeft gewaarschuwd voor militaire en politieke gevolgen. De Russische export van elektriciteit is dit weekend stopgezet.

Turkije
Lees ook:
Turkije sluit de NAVO-deur toch niet helemaal voor Zweden en Finland

Sommige landen hebben er jaren over gedaan om NAVO-lid te worden, maar bij Finland kan het volgens politiek verslaggever Fons Lambie snel gaan. "Landen moeten aan een aantal eisen voldoen om in aanmerking te komen", zegt hij. "Onder meer op democratisch gebied, op militair gebied. Maar er zijn hier geen obstakels."

Belangrijke voorwaarde is dat de parlementen van alle dertig NAVO-landen unaniem instemmen met de nieuwe leden. Daar kan nog weleens tijd overheen gaan, maar als het moet kan het ook snel gaan.

Zweden

Ook Zweden treft voorbereidingen om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. De sociaaldemocratische regeringspartij geeft daarvoor naar verwachting later vandaag groen licht, waarna het parlement in Stockholm er een dag later over debatteert.

Bekijk ook: Duizenden Finse scherpschutters klaar voor als de Russen komen

02:26
Meer en meer Finnen melden zich aan bij het leger. Velen met een bijzondere specialiteit.