Racistisch manifest

Tien doden bij schietpartij in supermarkt in de VS, vermoedelijk racistisch motief

14 mei 2022 22:49 Aangepast: 15 mei 2022 01:44
De politie meldt dat de dader is aangehouden. Beeld © AP

Een 18-jarige witte man heeft zaterdag in de Amerikaanse stad Buffalo, in de staat New York, tien mensen doodgeschoten in een lokale supermarkt, meldt politiecommissaris Joseph Gramaglia. Ook zijn drie mensen gewond geraakt.

De schutter gaf zich uiteindelijk over. Hij is gearresteerd en wordt verdacht van een racistisch gemotiveerde haatmisdaad. Elf van de dertien slachtoffers zijn zwart, aldus functionarissen.

De man liep rond 14.30 uur lokale tijd de supermarkt binnen, zwaar bewapend en gekleed in militaire kleding. Hij droeg ook een kogelvrij vest. Binnen schoot hij in het rond met een geweer. Een politieagent zei tegen de krant The Buffalo News dat toen hij de supermarkt binnenging, het was 'alsof hij een horrorfilm inliep'.

Racistisch manifest

De schutter droeg een camera en heeft zijn daad live uitgezonden op internet. Op sociale media circuleren berichten dat hij voorafgaand aan zijn daad een manifest heeft gepubliceerd waarin hij zichzelf een racist en een antisemiet noemt. De supermarkt ligt ten noorden van de stad in een gebied waar vooral zwarte Amerikanen wonen.

Burgemeester Byron Brown zei tijdens een persconferentie dat de schutter niet uit Buffalo komt. De vermoedelijke dader zou uren hebben gereden voordat hij in de stad aankwam 'om deze misdaad tegen de mensen van Buffalo te plegen', aldus Brown. Hij sprak van 'de ergste nachtmerrie die een gemeenschap kan tegenkomen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore