'Terroristische activiteiten'

Turkije sluit de NAVO-deur toch niet helemaal voor Zweden en Finland

14 mei 2022 17:02 Aangepast: 14 mei 2022 17:05
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan Beeld © AFP

Turkije heeft de deur niet dichtgegooid voor de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO, maar wil dat met name Zweden activiteiten van de PKK verbiedt. Dit zegt de woordvoerder van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die liet gisteren weten geen voorstander van een eventueel NAVO-lidmaatschap van deze landen.

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne tonen de Scandinavische landen interesse om toe te treden tot de NAVO.

Maar Turkije kan roet in het eten gooien, omdat de toetreding van nieuwe leden unaniem goedgekeurd moet worden. Als Turkije zich niet achter de eventuele aanvragen van Zweden en Finland schaart, betekent dit dat die landen geen lid kunnen worden van het bondgenootschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leiders Finland willen NAVO-lidmaatschap, standpunt Zweden snel verwacht

Erdogan neemt het de Scandinavische landen kwalijk dat zij Koerdische partijen steunen. Turkije ziet die partijen als terroristische organisaties. "We hebben dit punt gemaakt omdat het een zaak van nationale veiligheid is voor Turkije", verklaart Ibrahim Kalin, Erdogans topadviseur op het gebied van buitenlands beleid.

Harde aanpak PKK

Turkije, dat al zeventig jaar NAVO-lid is, wil onderhandelen met Finland en Zweden en een harde aanpak van 'terroristische activiteiten' in vooral Stockholm, zegt Kalin tegen persbureau Reuters.

De Koerdische Arbeiderspartij (PKK), door Turkije, de VS en de EU aangemerkt als een terroristische organisatie, doet vooral in Zweden aan fondsenwerving en het rekruteren van leden, zegt Erdogans adviseur. Beide landen moeten 'alle PKK-activiteiten, -organisaties en -personen' niet langer toestaan, zegt hij. Volgens hem is '100 procent van onze bevolking erg ontstemd' over de aanwezigheid van de PKK in Europa.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Finland en Zweden snel NAVO-lid? De oorlog heeft alles veranderd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore