'Gevolg van nalatigheid'

Noord-Korea: nog eens 21 mensen met 'mysterieuze koorts' overleden

14 mei 2022 08:38 Aangepast: 14 mei 2022 09:11
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un noemt de uitbraak 'een grote ramp' Beeld © AP via KCNA

Noord-Korea heeft melding gemaakt van 21 mensen die zijn overleden 'terwijl ze koorts hadden'. Nog eens 280.810 mensen met symptomen worden op dit moment behandeld, meldt staatspersbureau KCNA. In de afgelopen 24 uur werd bij 174.440 mensen koorts vastgesteld.

Noord-Korea maakte donderdag voor het eerst officieel melding van een besmetting met het coronavirus. Een dag later werd de eerste dode als gevolg van het virus gemeld.

Nalatigheid

Van vijf andere mensen die met koorts overleden wordt de doodsoorzaak nog onderzocht. Dat aantal loopt nu vermoedelijk op.

Volgens KCNA gaat sinds eind april een mysterieuze koorts rond in het land. Honderdduizenden mensen zouden besmet zijn, van wie een deel inmiddels is genezen. Of mensen ook positief testten op corona is niet bekend. Volgens experts ontbreekt in Noord-Korea de capaciteit om op grote schaal te testen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronapaniek in Noord-Korea? 'Ze waarschuwen voor stofstormen uit China'

Staatsmedia melden dat veel van de sterfgevallen het gevolg zijn van nalatigheid. Zo zouden patiënten door een tekort aan kennis een overdosis aan medicijnen hebben gekregen.

'Een grote ramp'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un noemde de uitbraak vandaag 'een grote ramp' en 'de grootste plaag waar ons land sinds zijn oprichting mee is geconfronteerd'. Donderdag kondigde Kim al een nationale lockdown af.

Noord-Korea heeft twee jaar lang volgehouden dat niemand in het land het virus had opgelopen. Die bewering wordt alom betwijfeld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore