'Vergelijkbaar met borsten'

Britse rechter: een man uitschelden voor 'kale' is seksuele intimidatie

13 mei 2022 18:06 Aangepast: 13 mei 2022 18:33
Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Een man op de werkvloer aanspreken op zijn kaalheid, kan neerkomen op seksuele intimidatie. Dat heeft een driekoppige Britse rechtbank bepaald. Het is volgens hen vergelijkbaar met een vrouw aanspreken op het formaat van haar borsten, oordelen ze in een rechtszaak over een arbeidsconflict.

Verschillende Britse media schrijven over de opvallende uitspraak, die was aangespannen door een elektricien. Die vocht zijn ontslag aan na 24 jaar trouwe dienst. Na een ordinaire ruzie met zijn baas had de elektricien een boze brief geschreven naar de leiding van het bedrijf.

'Kale k*t'

Om die brief was hij ontslagen en het was bij de ruzie op de werkvloer dat zijn baas hem uitmaakte voor 'kale k*t' (letterlijk: bald c*nt).  Het ontslag was onterecht, vond de rechtbank, maar veel opvallender is de uitspraak over de bewuste scheldkanonnade.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oproep aan kabinet: 'Betere wetgeving nodig voor aanpak seksuele intimidatie op werk'

Kaalheid komt vooral voor bij mannen, en is daarom een toespeling op iemands sekse. De rechtbank trekt het daarom gelijk met het maken van een toespeling op de borsten van een vrouw.  "We begrijpen dat er op de werkvloer wel vaker grove taal gebruikt werd, maar met deze persoonlijke aanval op het uiterlijk van de man, ging zijn baas de grens over", schrijft de rechtbank onder meer in zijn toelichting.   

Het ontslag kan niet worden teruggedraaid, maar de ontslagen elektricien kan een schadevergoeding tegemoet zien. De hoogte daarvan is nog niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore