Ga naar de inhoud
Nationale lockdown

Noord-Korea meldt eerste coronadode en duizenden met 'mysterieuze koorts'

Kim Jong-un verscheen onlangs voor het eerst in het openbaar met een mondkapje op. Beeld © AP

Een dag nadat voor het eerst een coronabesmetting werd gemeld in Noord-Korea, meldt het land vandaag ook een eerste coronadode. Van vijf andere mensen die met koorts overleden wordt de doodsoorzaak onderzocht, meldt het staatspersbureau KCNA.

Volgens het persbureau worden zo'n 187.800 mensen 'met een koorts waarvan de oorzaak niet kon worden vastgesteld' in isolatie behandeld.

Deze mysterieuze koorts zou sinds eind april in het land rondgaan en al zo'n 350.000 mensen hebben besmet. Ongeveer de helft van hen is inmiddels genezen, zegt KCNA. Of mensen ook positief testten voor corona is niet bekend.

Noord-Korea
Lees ook:
Noord-Korea meldt voor het eerst een coronabesmetting

Noord-Korea heeft twee jaar lang gezegd dat corona niet in het land voorkwam, iets wat alom wordt betwijfeld. Gisteren werd plotseling officieel bekendgemaakt dat bij iemand in de hoofdstad Pyongyang de zeer besmettelijke omikron-subvariant BA.2. was geconstateerd. Meteen daarop kondigde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een nationale lockdown af.

Zuid-Korea wil het buurland gaan voorzien van coronavaccins, heeft president Yoon Suk-yeol vrijdag bekendgemaakt. "De details worden nog besproken", zei de woordvoerder van de president.

Actieplan

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vrijdag contact te hebben met de regering van het straatarme, internationaal geïsoleerde land en te helpen bij het opzetten van een actieplan.

Noord-Korea heeft tot nu geweigerd coronavaccins uit het buitenland aan te nemen. In 2020 kondigde het land aan een eigen vaccin te ontwikkelen, maar daar is sindsdien niets meer van vernomen.

Bekijk ook: Chaos in Shanghai: bewoners huizen uitgetrokken vanwege corona

01:31