Ga naar de inhoud
'Snelle toetreding'

NAVO heet Finland van harte welkom, Kremlin uit ongenoegen

NAVO-chef Jens Stoltenberg Beeld © AFP

Volgens NAVO-chef Jens Stoltenberg kan Finland rekenen op een warm welkom in de NAVO en een snelle en soepele toetreding tot het bondgenootschap. 

Het land sprak zich vanochtend uit voor aansluiting bij de NAVO. Stoltenberg is daar blij mee. Als Finland toetreedt, wordt zowel de NAVO als Finland zelf veiliger, zegt de NAVO-baas. Hij zei eerder al dat Finland binnen een paar weken helemaal zou kunnen meedraaien in de westerse militaire alliantie. Binnen een paar maanden zouden alle dertig lidstaten de entree van het nieuwe lid officieel kunnen bekrachtigen.

Deur NAVO staat open

Stoltenberg benadrukt wel dat het besluit helemaal aan Finland is en de NAVO dat eerbiedigt. "Als Finland lid wordt, toont dat aan dat de deur van de NAVO openstaat en dat Finland over zijn eigen toekomst beslist." 

Grote buur Rusland is fel tegen aansluiting van Finland bij de NAVO en schermt zelfs met kernwapens om Helsinki daarvan te weerhouden. Een Finse toetreding wordt volgens een woordvoerder 'absoluut' gezien als een bedreiging voor Rusland.

Leiders
Lees meer
Leiders Finland willen NAVO-lidmaatschap, standpunt Zweden snel verwacht

'Onvriendelijke stappen'

Rusland is fel tegen een verdere uitbreiding van het militaire bondgenootschap. Volgens de woordvoerder maakt dat Europa en de wereld 'niet stabieler of veiliger'. De NAVO wordt in Moskou gezien als een bedreiging voor de eigen veiligheid.

Het Kremlin verwijt Finland mee te doen aan 'onvriendelijke stappen' tegen Rusland. Over een Russische reactie daarop zegt de woordvoerder dat 'alles zal afhangen' van hoe het uitbreidingsproces van de NAVO verloopt en hoe dicht de militaire infrastructuur van de NAVO in de buurt komt van de Russische grenzen.

Naast Finland lijkt ook Zweden te willen aansluiten bij de NAVO. Rusland heeft zich al meermaals uitgesproken tegen toetreding van de twee landen tot het bondgenootschap. Ze zijn door de Russische autoriteiten verschillende keren gewaarschuwd voor 'serieuze politieke en militaire gevolgen', waaronder de inzet van kernwapens.

NAVO-baas:
Lees meer
NAVO-baas: 'Blijvende troepenmacht in Oost-Europa moet groter'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore