Gefilmd door bewakingscamera

Zomaar vermoord: Russen schieten twee burgers in de rug

12 mei 2022 11:03 Aangepast: 12 mei 2022 15:43
De twee mannen worden van achteren neergeschoten.

Nu de oorlog in Oekraïne steeds langer duurt, komen er steeds vaker gruwelijke beelden naar buiten. Nu ook weer uit een buitenwijk van Kiev, waar twee nietsvermoedende burgers in hun rug worden geschoten door Russische soldaten. Dat alles is gefilmd door een bewakingscamera.

De beelden zijn van 16 maart toen de Russen nog volop in de aanval waren rondom de Oekraïense hoofdstad. Vijf Russen komen aangelopen bij een bedrijf, trekken hun geweer en breken in. Twee Oekraïners komen naar buiten en worden gefouilleerd.

Bewaker en de eigenaar

Nadat er een korte conversatie is geweest tussen de twee en de Russen weg waren gelopen, lijkt het erop dat ze zich geen zorgen maken. Even later is te zien hoe de twee van achteren worden beschoten.

CNN heeft de video geverifieerd en de slachtoffers geïdentificeerd. Het gaat om Leonid Oleksiyovich Plyats, een man van 68 die als bewaker bij het bedrijf werkte. De ander is de eigenaar van de zaak. Zijn familie wil niet dat zijn naam wordt genoemd. 

'Hij was een vreedzame man'

De dochter van Plyats sprak met CNN. Ze vertelt dat ze het niet aankan om de beelden te bekijken, maar dat ze de video bewaart om ooit aan haar kinderen te laten zien. Het mag niet vergeten worden hoe gruwelijk de Russen te werk gingen, zegt zij. "Het is verschrikkelijk. Mijn vader was 68, hij was een vreedzame ongewapende man."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische bezetters in Cherson: 'Wij willen onderdeel van Rusland worden'

Plyats overleed niet direct nadat hij was neergeschoten. Hij wist nog te vluchten en zelfs een telefoontje te plegen om hulp in te schakelen. Die hulp kwam, maar Plyats overleed toch aan zijn verwondingen. De versterkingen waren niet bij machte de Russen te verdrijven.

'Ik hoop op een gerechtshof'

Volgens CNN onderzoekt de openbaar aanklager in Oekraïne de zaak als een oorlogsmisdaad. De twee mannen waren ongewapend en deden niet mee aan de gewapende strijd. Daarmee zouden de Russen het oorlogsrecht hebben overtreden door hen te doden.

Plyats dochter Yulia hoopt vooral dat de daders uiteindelijk zullen worden berecht. "Ik hoop op een internationaal gerechtshof zodat niet alleen Oekraïne, maar heel de wereld zal leren van hun misdaden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore