Ga naar de inhoud
Vooral pijnstillers

Recordaantal drugsdoden VS: ruim 100.000 slachtoffers in jaar

Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

In de Verenigde Staten is vorig jaar een gitzwart record gevestigd. In 2021 overleden meer dan 100.000 Amerikanen aan een overdosis drugs, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Vooral zware pijnstillers zijn de boosdoeners.

In totaal kwamen er vorig jaar in de VS meer dan 103.000 mensen om het leven door een overdosis. Het gaat dan alleen over de gevallen die gemeld zijn. Volgens voorspellingen van het CDC zou het aantal nog hoger liggen, rond de 107.000 doden.

Recordhoogte

Daarmee zou sprake zijn van een stijging van 15 procent ten opzichte van 2020. In dat jaar overleden 93.000 Amerikanen aan een overdosis. Ook toen was al sprake van een enorme stijging, namelijk van 28 procent vergeleken met een jaar daarvoor.

Verslaafd
Lees ook:
Verslaafd aan pijnstillers: 'Pil na pil na pil. Pak ik ze niet, word ik ziek. Dit is geen leven'

De meeste overdoses worden veroorzaakt door opioïden. Dat zijn zware pijnstillers die min of meer dezelfde werking hebben als morfine. Vorig jaar kwamen er 77.776 meldingen binnen van overdoses door opioïden. Het grootste deel van de slachtoffers nam synthetische opioïden, zoals het middel fentanyl. 

Coronapandemie  

De meeste doden vielen in staten in het oosten van het land, maar ook in sommige westelijke staten overleden veel meer mensen aan overdoses dan een jaar eerder. Volgens deskundigen zou de coronapandemie, waardoor mensen geïsoleerd raakten, met de stijging te maken kunnen hebben, schrijft CBS News.  

De Verenigde Staten kampen niettemin al veel langer met een opioïdencrisis, waardoor jaarlijks veel mensen om het leven komen.

Handel
Lees ook:
Handel in verslavende pijnstillers ettert door, ook in Nederland