9 verdachten aangehouden

Passagiers krijgen foto's vliegcrash op telefoon: vliegtuig keert om

10 mei 2022 18:27 Aangepast: 10 mei 2022 20:27
Een Boeing-737 van AnadoluJet (archieffoto). Beeld © ANP / dpa

Een vliegtuig van de Turkse maatschappij AnadoluJet heeft vandaag het vertrek afgebroken nadat passagiers op hun smartphone foto's van vliegcrashes hadden binnengekregen. Het toestel, met 160 passagiers aan boord, stond op de luchthaven van Tel Aviv klaar voor vertrek naar het Turkse Istanbul.

De reizigers moesten het toestel verlaten en ook hun bagage werd eruit gehaald voor inspectie. Volgens de Israëlische luchtvaartautoriteit zijn negen Israëliërs aangehouden voor het 'verspreiden van valse informatie', schrijft het dagblad Haaretz.

Het vliegtuig, een Boeing 737, stond klaar op de startbaan toen verschillende reizigers de bemanning informeerden over de ontvangst van de foto's op hun telefoon. De gewaarschuwde piloot besloot niet te vertrekken, maar terug te keren naar de vertrekhal.

Verspreid naar iPhones

Volgens Israëlische media waren de foto's onder iPhones aan boord verspreid via de zogeheten AirDrop-functie, waarmee bestanden kunnen worden gedeeld met toestellen die zich in de buurt van de afzender bevinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luchtvaartmaatschappij roept vliegtuig terug om missend diploma copiloot

Het ging om afbeeldingen van het ongeluk van een Turkish Airlines-toestel in Nederland in 2009 en een vliegcrash in de Verenigde Staten in 2013.

De vlucht liep vijf uur vertraging op. Passagiers konden alsnog naar Istanbul vliegen met hetzelfde toestel of in Israël blijven.

Granaat als souvenir

Twee weken geleden ontstond paniek op hetzelfde vliegveld, de luchthaven Ben Gurion, toen een Amerikaans gezin bij het inchecken een op scherp staande artilleriegranaat bij zich bleek te hebben. Het was de bedoeling het projectiel als souvenir mee naar huis te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paniek op Israëlisch vliegveld om 'souvenir' Amerikaanse familie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore