Ga naar de inhoud
Symbool van wederopbouw

Oekraïense hond onderscheiden voor opsporen honderden explosieven

Patron met opgespoorde mijnen Beeld © State Emergency Service of Ukraine

Hij is pas twee jaar oud en heeft al meer dan tweehonderd explosieven opgespoord. De Oekraïense jackrussellterriër Patron groeide de afgelopen weken uit tot één van de meest ongebruikelijke helden van de oorlog in Oekraïne.

Patron (zijn naam betekent 'munitie') zoekt mijnen en andere explosieven in de buurt van de zwaar gebombardeerde stad Tsjernihiv, ten noorden van Kiev. De Russische troepen zijn daar weggetrokken, maar het gebied ligt nog altijd bezaaid met explosieven. Omdat steeds meer burgers terugkeren naar hun huizen in noord- en centraal-Oekraïne is het belangrijk dat explosieven zo snel mogelijk worden opgeruimd.

Zijn belangrijke werk is niet onopgemerkt gebleven. Samen met de Canadese president Justin Trudeau heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski hem zondag onderscheiden, net als andere reddingswerkers en mijnenvegers. "Patron ruimt de sporen van Russische soldaten op en leert onze kinderen hoe ze mijnen kunnen herkennen en ontwijken," vertelde Zelenski.

Honden als Patron worden nu op veel plekken ingezet om bevrijde gebieden veilig te maken voor bewoners. Ze zijn getraind om de geur van buskruit te herkennen, waarna mijnopruimers de explosieven onschadelijk maken.

De nooddiensten melden dat er al bijna tweeduizend bommen onschadelijk zijn gemaakt, maar het ontmijnen kan nog jaren duren, zegt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken.

Mascotte

Oekraïense sociale media staan vol met foto's en memes van Patron. Vooral foto's van opgespoorde bommen doen het goed, maar het bekendste beeld kwam toen Patron tijdens zijn eigen persconferentie in slaap viel.